Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη, μετά τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και τις προειδοποιήσεις για χερσαία επίθεση.

Ads

«Εδώ και χρόνια διώχνουν ανθρώπους από τα σπίτια τους. Τώρα δεν σκοτώνουν ανθρώπους έναν προς έναν μέρα με τη μέρα, τους σκοτώνουν μαζικά», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο Bayram Atabey, ένας καταστηματάρχης στα τριάντα του, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

«Αυτό κάνει το Ισραήλ και εμείς διαμαρτυρόμαστε εναντίον του», πρόσθεσε στη συγκέντρωση.

Αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «την αδιάκριτη σφαγή αθώων ανθρώπων στη Γάζα», υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «δεν συμπεριφέρεται σαν κράτος».

Ads

Το Σάββατο, επίσης χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, περνώντας μπροστά από τον Λευκό Οίκο και φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Σε όλη τη χώρα, οι Αμερικανοί έχουν πραγματοποιήσει φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις με πλήθη που συγκεντρώνονται στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Dearborn του Μίσιγκαν, όπου υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Αράβων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία, στο Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη στη Σκωτία και στο Λονδίνο, εν μέσω προειδοποιήσεων της αστυνομίας ότι όποιος υποστηρίξει την Χαμάς μπορεί να συλληφθεί.

Διαδηλώσεις για την υποστήριξη της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα της Ελβετίας Γενεύη, στο Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία, και στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο.

Στο Ραμπάτ του Μαρόκου, χιλιάδες διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.