Σε απεργία πείνας και δίψας προχώρησε ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής Τιάγκο Άβιλα, ένας από τους οκτώ ακτιβιστές του ιστιοπλοϊκού Madleen, οι οποίοι αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απέλασή τους μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από το σκάφος που είχε ναυλώσει ο Συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition – FFC) και κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Ads

Η απεργία πείνας και δίψας ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης (10/06), σύμφωνα με ανακοίνωση της νομικής ομάδας της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Adalah, η οποία εκπροσωπεί τους ακτιβιστές. Η κίνηση αυτή αποτελεί την ύστατη διαμαρτυρία τους τόσο για τις συνθήκες κράτησής τους όσο και για την παρανόμως, όπως υποστηρίζουν, συνεχιζόμενη κράτησή τους, τονίζοντας ότι αποτελούν ομήρους του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η σύλληψή τους έγινε παρά τη θέλησή τους, καθώς ο στόχος του ταξιδιού τους ήταν η Γάζα, προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι κατά τη δικαστική διαδικασία στο Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, το βασικό ζήτημα ήταν ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας, τον οποίο οι κρατούμενοι χαρακτήρισαν παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου. Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, η απέλαση των ακτιβιστών πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 72 ωρών από τη σύλληψή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της νομικής ομάδας των ακτιβιστών του Madleen

Ads

«Οκτώ από τους δώδεκα διεθνείς εθελοντές του πλοίου Madleen εμφανίστηκαν σήμερα (σ.σ. την Τρίτη (10/06) ενώπιον του Ισραηλινού Δικαστηρίου Αναθεώρησης Κράτησης, στο κέντρο κράτησης Ράμλεχ. Οι άλλοι τέσσερις είχαν ήδη απελαθεί. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει και τους δώδεκα σαν να «εισήλθαν παράνομα» στο παράνομο κράτος των εποίκων, παρόλο που απήχθησαν από διεθνή ύδατα και μεταφέρθηκαν βίαια στην ισραηλινή επικράτεια. Επιπλέον, τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου διάρκειας 100 ετών.

Η νομική ομάδα της Adalah υποστήριξε ότι η κατάσχεση του πλοίου Madleen, η κράτηση ειρηνικών εθελοντών και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τόνισαν ότι ο αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί παράνομη πράξη συλλογικής τιμωρίας και παραβιάζει τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στην υπόθεση γενοκτονίας Νότιας Αφρικής κατά Ισραήλ.
Η νομική ομάδα εξήγησε επίσης ότι το Ισραήλ στερείται δικαιοδοσίας, καθώς οι εθελοντές συνελήφθησαν σε διεθνή ύδατα. Ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, την επιστροφή τους στο πλοίο Madleen και την παράδοση της βοήθειας στη Γάζα.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν στο δικαστήριο ότι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν βίαια στο Ισραήλ. Επανέλαβαν ότι η αποστολή τους ήταν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και να αμφισβητήσουν τον παράνομο αποκλεισμό. Όταν ρωτήθηκαν για τον αποκλεισμό, απάντησαν ότι δεν έχει νομική βάση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ένας ακτιβιστής, ο Thiago Ávila, πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας από τις 4 π.μ. χθες. Άλλοι ανέφεραν άθλιες συνθήκες κράτησης, με κοριούς στα κρεβάτια και νερό βρύσης ακατάλληλο προς πόση.


Το κράτος ζήτησε την παραμονή των ακτιβιστών υπό κράτηση μέχρι την απέλασή τους. Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, όσοι έχουν διαταγή απέλασης μπορούν να κρατηθούν για 72 ώρες πριν από την αναγκαστική απομάκρυνση, εκτός αν συμφωνήσουν να φύγουν νωρίτερα. Η Adalah ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται αργότερα σήμερα.

Η κατάσχεση, η κράτηση και η απόπειρα απέλασης της ομάδας μας αποτελούν σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς και ισραηλινού δικαίου. Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους. Δεν θα σιωπήσουμε. Ο αποκλεισμός είναι παράνομος. Η αποστολή μας παραμένει: να σπάσουμε την πολιορκία και να παραδώσουμε βοήθεια στη Γάζα.»