Το ηθικό των επιβαινόντων είναι «υψηλό» λέει ο Βραζιλιάνος Thiago Ávila, σε συνέντευξη του από το σκάφος «Madleen», που κατευθύνεται προς τη Γάζα. Παρά τη συνεχή παρουσία drones που τους παρακολουθούν, τις άμεσες απειλές από την ισραηλινή κυβέρνηση και ένα απρόσμενο ναυάγιο.

Ads

Το σκάφος πλέον βρίσκεται ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών και πλησιάζει στη ρημαγμένη από τον πόλεμο και υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές της αποστολής.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Λονδίνο, η Διεθνής Επιτροπή για το σπάσιμο της πολιορκίας της Γάζας –οργάνωση που είναι μέλος του Συνασπισμού του στολίσκου της ελευθερίας- ανέφερε πως το σκάφος εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανέφερε πως είναι σε επαφή με τις διεθνείς νομικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιβαινόντων, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε παρεμπόδιση θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ads

Το «Madleen», ένα σκάφος 18 μέτρων, μεταφέρει «ζωτικής σημασίας βοήθεια, τρόφιμα, φάρμακα, πατερίτσες, προθέσεις για ακρωτηριασμένα παιδιά, φίλτρα νερού», λέει ο Ávila στο Democracy Now.

Η αποστολή, τονίζει, είναι μια «μη βίαιη άμεση δράση» που επιδιώκει να «σπάσει την πολιορκία» και να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος υπομένει έναν «παράνομο αποκλεισμό που το Ισραήλ έχει επιβάλει στη Γάζα εδώ και 18 χρόνια».

Η αποστολή αποτελείται από δώδεκα ακτιβιστές. Ανάμεσα τους, η διάσημη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg και μία Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς.

Αλλαγή πορείας για να σωθούν ναυαγοί μετανάστες

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το σκάφος άλλαξε πορεία για να ανταποκριθεί σε σήμα κινδύνου (mayday call) από ένα φουσκωτό που βυθιζόταν, με περίπου 30 έως 40 μετανάστες επιβαίνοντες.

«Πλεύσαμε για δυόμισι ώρες κάνοντας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», δήλωσε ο Ávila, παρόλο που λίγοι από το πλήρωμα είχαν σχετική εκπαίδευση. Κατάφεραν να διασώσουν τέσσερα άτομα από το νερό, ενώ οι υπόλοιποι φέρεται να συνελήφθησαν και να επαναπροωθήθηκαν παράνομα στη Λιβύη από τη λεγόμενη λιβυκή ακτοφυλακή.

«Η ζωή προέχει», σχολίασε ο Ávila, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να σώσουμε τέσσερις ανθρώπους από το νερό. Στη Μεσόγειο, το να είσαι στο νερό σημαίνει θάνατος πολύ, πολύ γρήγορα».

Διαβάστε: March to Gaza / Διεθνής πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό – Ελληνίδα, μέλος της αποστολής, μιλά στο tvxs


«Στέλνουν drones κάθε βράδυ»

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στο πλοίο να προσεγγίσει τη Γάζα . Η μνήμη της τραγωδίας του «Mavi Marmara» το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν σε παρόμοια αποστολή σκοτώνοντας εννέα ακτιβιστές (ένας δέκατος πέθανε αργότερα από τα τραύματα του), είναι νωπή.

Διαβάστε: Γάζα / «Ένα φιάσκο και 9 κηδείες» – Το ντοκιμαντέρ για τον «Στόλο της Ελευθερίας»

Ο Ávila επιβεβαίωσε ότι ο στόλος με τα διάφορα σκάφη που επιδιώκουν να σπάσουν τον αποκλεισμό  δέχεται απειλές «εδώ και 17 χρόνια» και ότι μόλις πριν από ένα μήνα, το προηγούμενο πλοίο τους «βομβαρδίστηκε». «Στέλνουν drones κάθε βράδυ επί τρεις συνεχόμενες νύχτες», πρόσθεσε.

«Εκπαιδεύουμε τους συμμετέχοντες μας στη μη βίαιη άμεση δράση, ώστε ακόμη και αντιμετωπίζοντας ακραία βία, να παραμένουμε μη βίαιοι, επειδή δεν υπάρχει στρατιωτική νίκη για εμάς», εξήγησε ο Ávila . Η δύναμη τους, υποστηρίζει, έγκειται στην αλληλεγγύη. Πιστεύει ότι μια επίθεση εναντίον τους θα είχε αντίθετα αποτελέσματα για το Ισραήλ: «Αν μας επιτεθούν, θα έχουμε χιλιάδες ανθρώπους στον επόμενο στόλο» .

Ο ίδιος, προερχόμενος από τη Βραζιλία, μια χώρα με ιστορικό ξένων παρεμβάσεων, βλέπει παραλληλισμούς: «Η χώρα μου υπέστη δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα, και τα δύο είχαν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ιμπεριαλισμός και ο Σιωνισμός είναι τα μεγαλύτερα κακά της γενιάς μας και πρέπει να τους νικήσουμε όπου μπορούμε».

Η επιτυχία της αποστολής, σύμφωνα με τον Ávila, δεν μετριέται μόνο με την παράδοση της βοήθειας. «Μπορούμε να νικήσουμε μόνο μέσω της αλληλεγγύης, ενημερώνοντας όλο τον  κόσμο ότι η Γάζα βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και 18 χρόνια…».

Το «Madleen», που πήρε το όνομά του από την πρώτη γυναίκα ψαρά της Γάζας, αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του τη Δευτέρα. Αν φυσικά ο ισραηλινός στρατός δεν επιλέξει τη βία, για μία ακόμη φορά.