Το βράδυ της 30ης Μαΐου 2010 οι κομάντος του ισραηλινού στρατού περικύκλωσαν τα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας», που έπλεαν σε διεθνη ύδατα. Οι απειλές για επέμβαση έγιναν σε ανύποπτο χρόνο πραγματικότητα… Οι άοπλοι επιβαίνοντες βρέθηκαν σύντομα πρόσωπο με πρόσωπο με τον πανίσχυρο ισραηλινό στρατό. Η ειρηνική αποστολή κατέληξε σε μια τραγωδία που συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Ads

Στις 25 Μαΐου τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» αναχώρησαν για τη Λωρίδα της Γάζας από το λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, άλλα έξι πλοία (Mavi Marmara, Defne, Gazze, Challenger I, Challenger II και Rachel Corrie) θα ταξίδευαν με τον ίδιο προορισμό. Από αυτά, το Challenger II και το Rachel Corrie έμειναν πιο πίσω, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Στις 27 Μαΐου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 29 Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία απαγόρευσε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας από τα λιμάνια της Κύπρου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταφέρει να επιβιβαστεί αντιπροσωπεία βουλευτών και ευρωβουλευτών. Τα πλοία μετέφεραν περίπου 700 πολίτες και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ads

Στις 23:00 τοπική ώρα, της 30ης Μαΐου, η νηοπομπή έπλεε σε διεθνή ύδατα, 100 μίλια μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Τότε ήρθε σε επαφή με τον Στόλο το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ. Έδωσε εντολή στα έξι πλοία να απομακρυνθούν και οι καπετάνιοι τους αρνήθηκαν, τονίζοντας ότι βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και δεν έκαναν απολύτως τίποτε παράνομο.

Γύρω στις 4:00 το πρωί της 31ης Μαΐου, το ισραηλινό ναυτικό ξεκίνησε την επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας. Κατέλαβε πειρατικά τα πλοία του, οδηγώντας στο θάνατο εννέα επιβάτες του Mavi Marmara και τραυματίζοντας άλλους εξήντα.

Τις συγκλονιστικές σκηνές αλλά και το διπλωματικό παρασκήνιο από την προσπάθεια φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών να φθάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, κατέγραψε η εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου,«Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Ανέκδοτο οπτικό υλικό και δεκάδες μαρτυρίες από την προετοιμασία και το ταξίδι των 6 πλοίων, την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων και τις συγκρούσεις σώμα με σώμα που ακολούθησαν, συνθέτουν το πλούσιο 2ωρο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε δύο μέρη. Μιλούν οι διοργανωτές της αποστολής, άνθρωποι που τραυματίστηκαν και συγγενείς των θυμάτων, καθώς και εκπρόσωποι των ισραηλινών δυνάμεων που είχαν αναλάβει να τους σταματήσουν.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Τουρκία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.