Το Ισραήλ αποφάσισε να σταματήσει το Madleen, μετέδωσε τo βράδυ της Τετάρτης (4/6) η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση – KANN.

Ads

Όπως γράφει το ΚΑΝΝ στον ιστότοπο του, «το κατεστημένο ασφαλείας αποφάσισε ότι το πλοίο «Madleen», το οποίο κατευθύνεται από την Ιταλία προς τη Λωρίδα της Γάζας με δώδεκα φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές στο πλοίο, δεν θα επιτραπεί να προσεγγίσει ή να ελλιμενιστεί στη Γάζα. Στο πλοίο επιβαίνουν η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο ηθοποιός Λίαμ Κάνινγκχαμ», όπως το διατύπωσε, παρότι ο Κάνινγκχαμ δεν είναι επιβάτης του πλοίου, αλλά ξεπροβόδισε την αποστολή στο λιμάνι της Κατάνια.

Το KANN συνεχίζει πως «αύριο, ο υπουργός Άμυνας Κατζ αναμένεται να πραγματοποιήσει συζήτηση για το θέμα προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει με το πλοίο και τους επιβάτες του. Μεταξύ των επιλογών: να μην του επιτραπεί να προσεγγίσει το ισραηλινό έδαφος και να το αφήσει στη θάλασσα ή να το συνοδεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ χρησιμοποιώντας το πολεμικό ναυτικό και να συλλάβει τους ακτιβιστές».

Διαβάστε επίσης: Ακτιβιστές Madleen προς ελληνικό λιμενικό / Χρειαζόμαστε την προστασία σας

Ads

Συνεχίζοντας, το KANN αναφέρει πως «αρχικά, το Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να επιτρέψει στο πλοίο να αγκυροβολήσει στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας με τους ακτιβιστές επί του σκάφους, αφού οι αξιωματούχοι ασφαλείας έκριναν ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο, κάτι που θα άφηνε τους 12 ακτιβιστές “εγκλωβισμένους” στο έδαφος της Γάζας. Τελικά, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί στο πλοίο να πλησιάσει, ώστε να μην δημιουργηθεί προηγούμενο.»

Στο πλοίο επιβαίνουν έξι Γάλλοι υπήκοοι εκ των οποίων η Ρίμα Χασάν, Γαλλίδα ευρωβουλευτής , ένας Βραζιλιάνος, μια Γερμανίδα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, ένας Ολλανδός, ένας υπήκοος Ισπανίας και ένας Τούρκος. Το hashtag με το οποίο μπορείτε να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει είναι το #alleyesondeck.

Το πλοίο μεταφέρει παιδικές τροφές και προσθετικά μέλη για ακρωτηριασμένα παιδιά. Πρόκειται για μια συμβολική αποστολή βοήθειας για τα δοκιμαζόμενα παιδιά της Γάζας.

Νωρίτερα, τα μέλη της αποστολής ρώτησαν  το ελληνικό λιμενικό αν θα μπορούσε σε περίπτωση κινδύνου επίθεσης από το Ισραήλ να τους παράσχει βοήθεια, και άνδρας του λιμενικού απάντησε αρνητικά καθώς εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε ύδατα ευθύνης της Μάλτας. Ωστόσο λίγο μετά μπήκαν στα ελληνικά ύδατα όμως οι ακτιβιστές είχαν μείνει με την αρνητική απάντηση.

Όπως γνωστοποίησαν τα μέλη της αποστολής είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου όταν είδαν να πλησιάζουν drones το πλοιάριο. Κάποια από τα drone ταυτοποιήθηκαν από το λιμενικό που παραδέχτηκε ότι ανήκουν στις ελληνικές αρχές. Ωστόσο υπήρχαν drones που δεν ταυτοποιήθηκαν, και οι ακτιβιστές εξέφρασαν την αγωνία του κινδύνου αυτά να ανήκουν στις ισραηλινές δυνάμεις.