«Μας απήγαγαν σε διεθνή ύδατα και μεταφερθήκαμε παρά τη θέλησή μας στο Ισραήλ» δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατα την άφιξή της στο αεροδρομίο του Παρισού, μετά την απέλασή της από το Ισραήλ, όπου από τους 12 επιβαίνοντες του ιστιοφόρου Madleen, οι 4 απελάθηκαν και οι 8 εξακολουθούν να κρατούνται.

Ads

Η Τούνμπεργκ, που κατευθύνεται στη Σουηδία μέσω Γαλλίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ ότι την απήγαγε μαζί με τους άλλους ακτιβιστές, λέγοντας ότι αρνήθηκε να υπογράψει έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι εισήλθε παράνομα στη χώρα πριν από την απέλασή της.

Τόνισε οτι η ίδια και η ομάδα της δεν παραβίασαν κανέναν νόμο και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των υπολοίπων ακτιβιστών.

«Ανησυχώ πολύ» για τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που δεν έχουν επαναπατριστεί, συνέχισε η Τούνμπεργκ, προσθέτοντας: «Λάβαμε πολλά μηνύματα που δείχνουν ότι [οι ισραηλινές αρχές] δεν καθιστούν τα πράγματα εύκολα και ότι [οι άλλοι επιβάτες του Madleen] αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους δικηγόρους τους». «Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή τους», τόνισε η ακτιβίστρια.

Ads

«Η πραγματική ιστορία είναι ότι συντελείται μια γενοκτονία στη Γάζα, μια οργανωμένη λιμοκτονία (…) δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Ζητούμε την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», κατήγγειλε στη συνέχεια.

Η ανακοίνωση του Στόλου Ελευθερίας

Στην πλέον πρόσφατη ενημέρωσή του την Τρίτη, ο Στόλος Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition/FFC), που είχε ναυλώσει το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο Madleen για την συγκεκριμένη αποστολή, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του τι μέλλει γενέσθαι με τους ακτιβιστές που παραμένουν υπό κράτηση στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει ο Στόλος: Περίπου 24 ώρες μετά την απώλεια επαφής με τους συναδέλφους μας που επέβαιναν στο Madleen, δικηγόροι της Adalah (Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας στο Ισραήλ) κατάφεραν να συναντήσουν 10 από τους 12 απαχθέντες. Δύο από τους 12 – ο Ομάρ Φαϊάντ, δημοσιογράφος του Al Jazeera, εκπροσωπείται ξεχωριστά από δικηγόρο που διορίστηκε από το δίκτυο, και ο Γιανίς Μχαμντί, δημοσιογράφος από τη Γαλλία, εκπροσωπείται από ιδιωτικό δικηγόρο.

Η Freedom Flotilla Coalition (FFC) επιβεβαίωσε επίσης ότι τέσσερις από τους δώδεκα έχουν απελαθεί, οκτώ παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση, ενώ τονίζει πως οι κρατούμενοι θα βρεθούν πιθανότατα ενώπιον ισραηλινού δικαστηρίου. 

Απελάθηκαν οι εξής 4: 

  • Μπαπτίστ Αντρέ (Γαλλία)
  • Γκρέτα Τούνμπεργκ (Σουηδία)
  • Σέρτζιο Τορίμπιο (Ισπανία)
  • Ομάρ Φαιάντ (Γαλλία)

Παραμένουν κρατούμενοι οι εξής 8:

  • Σουάιμπ Ορντού (Τουρκία)
  • Μαρκ φαν Ρένες (Ολλανδία)
  • Πασκάλ Μωριέρ (Γαλλία)
  • Ρίβα Βιάρντ (Γαλλία)
  • Ρίμα Χασάν (Γαλλία)
  • Θιάγκο Αβίλα (Βραζιλία)
  • Γιάνις Μχάμντι (Γαλλία)
  • Γιάσεμιν Ακάρ (Γερμανία)

Ο Στόλος τονίζειτο Ισραήλ χειρίστηκε και χειρίζεται την κράτηση και των 12 ατόμων σαν να είχαν εισέλθει παράνομα, παρόλο που απήχθησαν βίαια από διεθνή ύδατα και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ παρά τη θέλησή τους. Σε κάθε έναν από τους εθελοντές δόθηκαν δύο επιλογές: να υπογράψουν έγγραφα με τα οποία συναινούν στην απέλασή τους ή να παραμείνουν υπό κράτηση και να παραστούν ενώπιον δικαστηρίου.

Η FFC είχε ενθαρρύνει ορισμένους εθελοντές, εάν τους δοθεί η επιλογή, να συμφωνήσουν σε ταχεία απέλαση, προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να μιλούν ελεύθερα και να υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους.

Όλοι τους αμφισβήτησαν ρητά και εγγράφως τον ισχυρισμό της παράνομης εισόδου, επιβεβαιώνοντας ότι ο ισραηλινός νόμος δεν ισχύει για αυτούς, ότι η αποστολή τους ήταν ανθρωπιστικής φύσης και ότι τόσο η αναχαίτιση του σκάφους όσο και η κράτησή τους είναι παράνομες.

Όσοι δεν συναινέσαν να φύγουν, παραμένουν υπό κράτηση και θα παραπεμφθούν σε δικαστήριο. Ο νομικός σύμβουλος θα υποστηρίξει ότι η αναχαίτιση ήταν παράνομη, οι κρατήσεις αυθαίρετες και ότι οι εθελοντές πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς απέλαση.

Η νομική ομάδα θα συνεχίσει να απαιτεί να επιτραπεί στους εθελοντές να επιστρέψουν στο Madleen και να συνεχίσουν τη νόμιμη αποστολή τους στη Γάζα.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στο νομικό σύστημα του Ισραήλ, το οποίο λειτουργεί κυρίως για να νομιμοποιήσει και να εδραιώσει την αποικιοκρατία, την κατοχή και το απαρτχάιντ.

Το δικαστήριο θα διατάξει τελικά την αναγκαστική απέλασή τους. Το FFC στέκεται στο πλευρό των 12 του Madleen. Η κράτησή τους είναι παράνομη, πολιτικά υποκινούμενη και αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η δίωξη της ανθρωπιστικής δράσης και η φίμωση της αντίστασης δεν θα πετύχουν.

Το FFC αναγνωρίζει ότι, χάρη στα προνόμια των διαβατηρίων τους, οι 12 του Madleen προστατεύονται από την καθημερινή βία και τα φρικτά βασανιστήρια που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι υπό την ισραηλινή κατοχή.

Σύμφωνα με την Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, στις 4 Ιουνίου 2025, υπάρχουν πάνω από 10.400 Παλαιστίνιοι που κρατούνται αιχμάλωτοι σε ισραηλινά μπουντρούμια. Από αυτούς, περισσότεροι από 400 είναι παιδιά και περισσότεροι από 3.500 κρατούνται χωρίς δίκη, κατηγορία ή ελάχιστη δίκη.

Το χρονικό της κατάληψης του Madleen

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/6) στρατιώτες του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού κατέλαβαν το Madleen που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας προσπαθώντας να σπάσει τον αποκλεισμό για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

Πριν καταληφθεί το ιστιοφόρο περικυκλώθηκε από ταχύπλοα σκάφη, και στη συνέχεια, σύμφωνα με την FFC, υπέστη παρεμβολές στις επικοινωνίες του, και έπειτα περικυκλώθηκε και από drones τα οποία ψέκαζαν το ιστιοφόρο με λευκή ουσία που έμοιαζε με μπογιά.

Στη συνέχεια, δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού προσέγγισαν το ιστιοφόρο, οι ακτιβιστές σήκωσαν τα χέρια και κάθισαν στο εσωτερικό του, ενώ από τα μεγάφωνα τους καλούσαν να πετάξουν τα κινητά τους στο νερό.