Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που έφτασε στη Βηρυτό αργά χθες Πέμπτη, συναντήθηκε με τον Νασράλα για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Νασράλα αναφέρθηκε «στις θέσεις που πρέπει να υιοθετηθούν» μπροστά στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ σήμερα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Ads

Ο Νασράλα και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν «συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Ο Ιρανός υπουργός είχε επισημάνει χθες ότι το άνοιγμα «ενός νέου μετώπου» εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από τις ενέργειες του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό τον Αμίρ Αμπντολαχιάν είχαν υποδεχθεί εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ, τα οποία στηρίζει το Ιράν. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, προτού μεταβεί στη Δαμασκό.

Από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ο Ιρανός υπουργός επανέλαβε ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν (μεταξύ άλλων η Συρία, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς) ενδέχεται να αντιδράσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έχει ήδη ζητήσει από τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες «να συντονιστούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα» του Ισραήλ. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε συνομιλίες την Τετάρτη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο

Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου.

«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί», προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς», την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Αμίρ Αμπντολαχιάν έγιναν την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζει επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.