Τελεσίγραφο 24 ωρών έχει δώσει ο ισραηλινός στρατός στους περίπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, για να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα, με τη Χαμάς να αντιδρά και τους κατοίκους να βρίσκονται σε σύγχυση, ενώ πολλοί ήδη ξεκίνησαν να απομακρύνονται από την περιοχή.

Ads

Ο στρατός της χώρας διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες, με τη χερσαία επιχείρηση να βρίσκεται προ των πυλών.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του γραφείου πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

EPA/HAITHAM IMAD

«Έχουμε δύο επιλογές: Να νικήσουμε αυτή την κατοχή ή να πεθάνουμε στα σπίτια μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Basem Naim.

Ads

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή / Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου που, σύμφωνα με καταγγελία, χρησιμοποιεί το Ισραήλ

«Δεν πρόκειται να φύγουμε. Δεν είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε ξανά τη Νάκμπα», είπε, αναφερόμενος στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, όταν σχηματίστηκε το Ισραήλ το 1948.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός και συγγραφέας Refaat Alareer, ο οποίος ζει στη Γάζα, υποστήριξε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν θα εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

«Θα μείνουμε. Κάποιες οικογένειες έφυγαν σε άλλες περιοχές που επίσης βομβαρδίζονται από το Ισραήλ. Αν μας βομβαρδίσουν ούτως ή άλλως, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουμε όπου κι αν είμαστε, αλλά και για να αποτρέψουμε μια άλλη Νάκμπα των γηγενών Παλαιστινίων», έγραψε στο Χ, πρώην Twitter.

Ο Ναΐμ της Χαμάς δήλωσε επιπλέον ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο ήταν αποτέλεσμα της «ασφυκτικής πολιορκίας» που υφίσταται η Γάζα εδώ και 17 χρόνια.

«Πεθαίναμε σιωπηλά. Προσπαθήσαμε να βγούμε από αυτή την υπαίθρια φυλακή, προσπαθήσαμε να υψώσουμε τη φωνή μας στο επίπεδο της διεθνούς κοινότητας … αυτό που κάνουμε είναι μια πράξη άμυνας, υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή μας.

«Ανυπομονούμε να ζήσουμε με ελευθερία και αξιοπρέπεια, πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή την κατοχή. Αυτή είναι η ρίζα κάθε κακού στην περιοχή», τόνισε.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν απευθύνει έκκληση προς το Ισραήλ να ακυρωθεί η διαταγή για τη μετακίνηση, υποστηρίζοντας πως «κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» είναι αδύνατο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η κατάσταση στα νότια δεν διαφέρει πολύ από την υπόλοιπη Γάζα. Τα σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ είναι ήδη γεμάτα, καθώς χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Μέχρι και 60 άτομα μένουν σε μια αίθουσα διδασκαλίας.

Ακόμη, δεν υπάρχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της Γάζας και δεν υπάρχουν μεταφορικά μέσα για να φτάσει κανείς εκεί.

https://www.youtube.com/watch?v=yvsCp63afy8

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση

Μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα είναι πιθανό να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Αυστραλίας στο Λίβανο Ian Parmeter στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα έχει μεγάλες απώλειες.

«Είναι σαφές ότι αν το Ισραήλ εισέλθει, θα χάσει πολύ στρατιωτικό προσωπικό κατά τη διαδικασία», δήλωσε ο Parmeter, ο οποίος σήμερα είναι αναλυτής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. «Θα πρέπει επίσης να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν τρομερές απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα».

«Νομίζω ότι το Ισραήλ δεν τρέφει αυταπάτες ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν απλά να μετακινηθούν μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε ο Πάρμετερ. «Απλώς προειδοποιεί ότι θα εισέλθουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, μπορεί να ανοίξει πόλεμος σε «άλλα μέτωπα». Η είσοδος της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση – με τις εκτιμώμενες 150.000 ρουκέτες της που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερώσουν το σύστημα αποτροπής Iron Dome – θα σηματοδοτούσε μια δραματική κλιμάκωση.

Ένα τρίτο μέτωπο θα μπορούσε τότε να ανοίξει στη Δυτική Όχθη. «Ο εφιάλτης για το Ισραήλ θα ήταν μεγάλες αναταραχές στη Δυτική Όχθη, όπου έχουν μια πολύ μαχητική ομάδα», δήλωσε ο Parmeter. «Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα αυτά».

https://www.youtube.com/watch?v=D3PuM4NG0ko

Ενισχύει τα σύνορα η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος έχει ενισχύσει το προσωπικό κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, αναπτύσσοντας χιλιάδες δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε το Associated Press επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο της αιγυπτιακής ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έλαβε «άνευ προηγουμένου μέτρα» για να αποτρέψει την παραβίαση των συνόρων της με τη Γάζα και ότι η πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην περιοχή θα είναι «σοβαρό λάθος». Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Η Αίγυπτος πρότεινε τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στο εσωτερικό της Γάζας και να επιτρέψει την παράδοση βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης Ράφα, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ενώ έλαβε υποστήριξη από ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση.

https://www.youtube.com/watch?v=FqolvNSGV5o