Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση για συνομιλίες στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας (Διαβάστε αναλυτικά εδώ). Τα βλέμματα τη Δευτέρα ήταν στραμμένα στο πεδίο της διπλωματίας, καθώς διανύουμε την  πέμπτη ημέρα πολέμου στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος τους Ουκρανίας Β. Ζελένσκι υπέγραψε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ

Ads

Την ίδια ώρα οι συγκρούσεις στην Ουκρανία μαίνονται. Βομβαρδισμοί και μάχες σημειώνονται στο Χάρκοβο, το Κίεβο παραμένει περικυκλωμένο από ρωσικά στρατεύματα, ενώ ο ρωσικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του και τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια. Οι Ρώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία καταγγέλλουν επίσης βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντόνετσκ. 

Στο οικονομικό επίπεδο, η Δύση «σφίγγει τη θηλιά» του οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας, συγκαλείται «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και σε μια πρωτοφανή κίνηση οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της παροχής οπλισμού και άλλων μορφών στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.