Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα Δευτέρα την αίτηση για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Λίγο νωρίτερα, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, με μήνυμά του ζητούσε την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επίσημος λογαριασμός του Ουκρανικού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή».

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι αλλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως «εν καιρώ θα ανήκει σε μας», πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μιας «fast track» ένταξης της χώρας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανέφερε πως «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ των «27» για το θέμα. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία τόνισε μεν ότι η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη, αλλά υπογράμμισε πως «δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μερικούς μήνες».

Ads

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  «Πράγματι εν καιρώ θα ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ρεπόρτερ του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

«Έχουμε μια διαδικασία με την Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία, για παράδειγμα ενσωματώνεται η ουκρανική αγορά με την κοινή αγορά. Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία στο ενεργειακό δίκτυο, για παράδειγμα. Οπότε σε πολλά θέματα εργαζόμαστε πολύ στενά μαζί και πραγματικά στο πέρασμα του χρόνου ανήκουν σε εμάς, είναι ένα κομμάτι από εμάς και τους θέλουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Σ. Μισέλ για ουκρανική ένταξη στην ΕΕ: «Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες»

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ενωσης και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία. «Η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί», εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ.

Αν. Μπέρμποκ: Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει σε μερικούς μήνες

«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μερικούς μήνες, αλλά η Ουκρανία είναι μέρος του “οίκου της Ευρώπης” στον οποίο είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Και δεν είναι ότι ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο μόλις τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα ένα σπίτι του οποίου οι πόρτες ήταν ανοιχτές», είπε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σλοβενή ομόλογό της Άνζε Λόγκαρ, με την οποία είχε συνομιλίες νωρίτερα.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας δεν θα σηματοδοτούσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να τη χωρίσει από τη Ρωσία, αλλά αντανακλά την επιθυμία να εκπληρωθεί η επιθυμία πολλών Ουκρανών να ενταχθούν στο μπλοκ. «Η ΕΕ δεν είναι το μόνο όργανο σε όλη την Ευρώπη που επιδιώκει να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν οι χώρες», πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.