Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση του πυρός.

Όπως μεταφέρει σχετικό δελτίο Τύπου από τη γαλλική προεδρία, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Πούτιν να σταματήσει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία, λαμβάνοντας θετική απάντηση. Επίσης, αναφέρεται πως η επικοινωνία Μακρόν με Πούτιν ήταν προϊόν σχετικού αιτήματος του Ζελένσκι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. 

Ειδικότερα, για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής: Πρώτον, άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον, προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Ads

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Επιπλέον, πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί τα παραπάνω, ωστόσο σύμφωνα με το RT έθεσε τους εξής όρους για την αποκλιμάκωση:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με εκπροσώπους της Ουκρανίας και αναμένει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεισε υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται «σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι» πως θα ήθελε να επαινέσει «το μεγάλο αίσθημα ευθύνης του» και πως  «κατόπιν αιτήματος του τελευταίου και δεδομένης της ανθρωπιστικής κατάστασης», κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν.