Λίγοι μήνες έχουν απομείνει για την ανάδειξη του νικητή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Η απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί. Παρά το γεγονός ότι η ταυτότητα των 376 υποψηφίων παραμένει απόρρητη για πενήντα χρόνια, είναι ήδη γνωστό, ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου οι οποίοι, στους αντίποδες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ, έδειξαν με αξιοθαύμαστο τρόπο τη στήριξή τους στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα προσφέροντάς τους στέγαση, σίτιση, υγειονομική περίθαλψη αλλά και ψυχαγωγία.

Ads

Το αίτημα για την απονομή του νόμπελ ειρήνης στους «ήρωες του Αιγαίου» έφερε πριν από λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου σε μια μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν τους, ύστερα από δική του πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Στην «καλύτερη» όπως χαρακτηρίστηκε, «εκδήλωση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο», εθελοντές αλλά και τοπικοί άρχοντες από την Ελλάδα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες παρουσίασαν τη δράση τους σε μια κατάμεστη αίθουσα και μπροστά σε ένα ιδιαίτερα συγκινημένο κοινό. Ο ίδιος ο Στέλιος Κούλογλου, απευθυνόμενος στους εθελοντές είπε: «Μας έχετε κάνει υπερήφανους με τη στάση σας. Εσείς υπερασπίζεστε την αληθινή Ευρώπη, εσείς είστε η αληθινή Ευρώπη και γι’ αυτό σας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης». Πρόκειται μάλιστα παρόμοιες δράσεις να επαναληφθούν, ώστε το αίτημα αυτό να αναδειχθεί όλο και περισσότερο διεθνώς και να κερδίσει σε προβολή και απήχηση.

Κάθε χρόνο, από το 2002, ο εκάστοτε διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης στο Όσλοδημοσιεύει τον κατάλογο με τις προσωπικές του επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Για τον Κρίστιαν Μπέρκ Χάρπβινκεν είναι η όγδοη κατά σειρά αξιολόγηση. Μιλώντας στο tvxs, ο Χάρπβινκεν θεωρεί ως επικρατέστερη υποψηφιότητα για το 2016 αυτή του Έντουαρντ Σνόουντεν, εκτιμά, ωστόσο, ότι η προσήλωση των νησιωτών του Αιγαίου στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες θα μπορούσε κάλλιστα να τραβήξει την προσοχή της νορβηγικής επιτροπής. 

 

Επιπλέον, με τις φωνές να ενώνονται διεθνώς όλο και περισσότερο υπέρ των κατοίκων και εθελοντών του Αιγαίου που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες το αίτημα για τη βράβευσή τους μπροεί να πάρει μια νέα δυναμική. Για τον Χάρπβινκεν, η γενική προβολή για τις καλές προσπάθειες του υποψηφίου, μπορεί να κάνει τη διαφορά – και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική, εάν ο υποψήφιος είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος.

Ads

Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τελική προθεσμία υποβολής προτάσεων, 620.000 συνολικά πολίτες, υπέγραψαν ψήφισμα στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε μέσω του Avaaz στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο η Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονας από την Κρήτη, με το οποίο ζητούσαν να απονεμηθεί το Νόμπελ ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου και στις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί για τη διάσωση και την περίθαλψη προσφύγων. Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε ως επίσημη υποψηφιότητα στην πενταμελή Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου». Σ’αυτό συμπεριλαμβάνονται 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από 9 νησιά, ενώ στην επιστολή υποψηφιότητας υπογραμμίζονταν ότι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών».

Την υποψηφιότητα αυτή συνυπέβαλαν 230 εξέχοντες ακαδημαϊκοί και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγχάγης, αλλά και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος δήλωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιήθηκαν απλοί κάτοικοι των Ελληνικών νησιών για να βοηθήσουν τους περίπου 900.000 πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο είναι αξιοθαύμαστος. Απλά φαντάσου 900.000 ανθρώπους σε απελπιστική ανάγκη να φτάνουν στο κατώφλι του ταπεινού σπιτιού σου. Πεινασμένοι, εξουθενωμένοι και σοκαρισμένοι… Δεν μιλούν τη γλώσσα σου και έχουν άλλο πολιτισμό και θρησκεία. Τι κάνεις; Ανοίγεις τη πόρτα σου. Εκπληκτικό!»

Τη στήριξή της στην υποψηφιότητα εξέφρασε και η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε πως στηρίζει την υποψηφιότητα, τονίζοντας ότι «οι πολίτες των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου αποτέλεσαν και αποτελούν παράδειγμα για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Σημειώνεται ότι οποιοδήποτε μεμονομένο άτομο ή οργάνωση μπορεί να είναι υποψήφιο για το βραβείο, αρκεί η υποψηφιότητα να έχει προταθεί από μέλη κυβερνήσεων και εθνικών συνελεύσεων, μέλη διεθνών δικαστηρίων, πρυτάνεις, καθηγητές πανεπιστημίων και διευθυντές ινστιτούτων εξωτερικής πολιτικής, βραβευθέντες με νόμπελ, ενεργά και πρώην μέλη αλλά και πρώην σύμβουλοι της νορβηγικής επιτροπής νόμπελ. Σύμφωνα με αυτό τον κανονισμό, επιτροπή Ελλήνων πανεπιστημιακών κατέθεσε και μια άλλη υποψηφιότητα που προτείνει τρία πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από τις πράξεις τους σε εμβληματικές μορφές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών στο Αιγαίο. Πρόκειται για την 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Λέσβου, Αιμιλία Καμβύση, τον 40χρονο ψαρά από τη Συκαμιά επίσης, Στρατή Βαλιαμό, αλλά και τη γνωστή ηθοποιό του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον.

Να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου αλλά και της Λαμπεντούζα είχε ζητήσει τον περασμένο Φεβρουάριο και ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζανφράνκο Ρόζι, ο οποίος κέρδισε τη Χρυσή ‘Αρκτο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του για το προσφυγικό «Φωτιά στη θάλασσα». «Οι κάτοικοι της Λέσβου και της Λαμπεντούζα απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι αλληλέγγυος κανείς, ότι μπορεί να υποδέχεται και να δείχνει ανοχή χωρίς να οικοδομεί τείχη και χωρίς να υποστεί η ζωή του φοβερές συνέπειες» είχε πει, εξηγώντας την πρότασή του αυτή.

Υπέρ της απονομής του Νόμπελ στους κατοίκους των δύο νησιών τάχθηκε και ο βραβευμένος Ιταλός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Ντάριο Φο. «Είναι μια υπέροχη ιδέα και την υποστηρίζω. Κατά την άποψή μου δεν θα ήταν μόνον μια συμβολική αναγνώριση, αλλά και πραγματική, για όλα όσα προσφέρουν κάθε μέρα οι κάτοικοι των νησιών αυτών της Μεσογείου, για να επιζήσουν οι άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές τους», είχε δηλώσει τότε ο Ντάριο Φο.

Το βραβείο των 1.2 εκατ. δολαρίων μπορούν να μοιραστούν το πολύ τρία άτομα ή οργανώσεις. Η τελετή βράβευσης έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, στην Νορβηγία.