Μία στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να αποτραπεί, μόνο αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ παρέδιδε όλο το χημικό του οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα πως ο Σύρος πρόεδρος δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο. Επιπλέον σημείωσε ότι η λύση στη Συρία μπορεί να είναι μόνο πολιτική και όχι στρατιωτική, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αν ο Άσαντ συνεχίσει να μένει ατιμώρητος για τη χρήση χημικών δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Ads

Διαβάστε επίσης: 
Ομπάμα: Έξι συνεντεύξεις & ένα διάγγελμα για να πείσει για τη Συρία
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο ο Κέρι ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ή να προσφερθεί να κάνει η κυβέρνηση του Άσαντ για να σταματήσει μια διεθνή επίθεση.
 
«Βέβαια, θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταμέτρηση (του οπλοστασίου), αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό».
 
Όπως ανέφερε, «τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρά και το ερώτημα για όλους μας είναι «τι θα κάνουμε γι’ αυτό;». Θα γυρίσουμε τις πλάτες μας; […] Το ρίσκο της μη ανάληψης δράσης είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της ανάληψης δράσης» σημείωσε ο Κέρι και τόνισε ότι τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας έχουν μόνον ο πρόεδρος Άσαντ, ο αδελφός του Μάχερ αλ Άσαντ κι ένας στρατηγός των συριακών τακτικών ένοπλων δυνάμεων, τον οποίο δεν κατονόμασε.
 
Ερωτηθείς από τους Βρετανούς δημοσιογράφους κατά πόσον η περίφημη «Ειδική Σχέση» ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει τέτοια, ο Τζον Κέρι σημείωσε επίσης ότι η σχέση των δύο κρατών διατηρείται «ισχυρή» «όπως πάντα» και παρά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να αρνηθεί στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία.
 
Με τη σειρά του ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι «η θέση της Βρετανίας για τη Συρία είναι γνωστή. Η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την απόφαση του Κοινοβουλίου». «Η Βρετανία ακόμα ασκεί πιέσεις για πολιτική λύση στη Συρία, ενώ σέβεται την απόφαση της βουλής. Για το πώς θα πράξει αν το αμερικανικό κογκρέσο δεν δώσει την έγκρισή του, τότε είναι ένα ζήτημα που αφορά τις ΗΠΑ», δήλωσε ο βρετανός υπουργός ερωτηθείς αν η χώρα του θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν δώσει έγκριση το Κογκρέσο.
 
«Πολλές χώρες έχουν απευθύνει έκκληση για ισχυρή διεθνή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων. Είναι προς τιμήν των ΗΠΑ που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, Οι Αμερικανοί θα έχουν πλήρη διπλωματική υποστήριξη από τη Βρετανία» τόνισε.
 
Την ετοιμότητα της Συρίας να απαντήσει στρατιωτικά «με κάθε είδους μέσο» σε ένα ενδεχόμενο δυτικό χτύπημα τόνισε ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου CBS.
 
Ο Άσαντ κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, να παρουσιάσει δημόσια τα στοιχεία τα οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει για τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς του συριακού καθεστώτος. Αρνήθηκε παράλληλα ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση τέτοιου τύπου όπλων κατά των ανταρτών, αντιτείνοντας ότι ο συριακός στρατός έγινε στόχος αντίστοιχης επίθεσης, όχι μόνο στη Δαμασκό αλλά και σε άλλο σημείο του συριακού εδάφους.
 
Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο πρόεδρος της Συρίας μίλησε για έλλειψη στοιχειωδών αποδείξεων από πλευράς της αμερικανικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι ο κ. Κέρι «μίλησε για τις πεποιθήσεις του, για το πιστεύει ότι συνέβη, χωρίς να παρουσιάσει και την παραμικρότερη απόδειξη για τα λεγόμενά του».
 
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο θα υπάρξουν από πλευράς Συρίας επιθέσεις σε στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, ο Άσαντ περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά: «Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα».