Δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες σήμερα και αναμένεται η Πορτογαλία να κυριαρχήσει και πάλι στις συζητήσεις. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε «κατευνασμό» των αγορών μετά από μια πρώτη συμφωνία για το «Σύμφωνο του Ευρώ» η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών. Το γερμανικό αίτημα για «επιμερισμό» της συνεισφοράς της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕΤΧΣ) και μετά το 2013 ωστόσο προκαλεί νέα χρονοτριβή, με τις σημαντικότερες αποφάσεις να λαμβάνονται τελικά τον Ιούνιο.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε, εκτός της κρίσης στην Πορτογαλία, για το «Σύμφωνο για το Ευρώ». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν Γερμανία και Γαλλία και έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν βαν Ρομπέι ήταν εκείνος που ανακοίνωσε λίγο μετά τις 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, την επίτευξη συμφωνίας γύρω από το «Σύμφωνο του Ευρώ». Ο κ. βαν Ρομπέι σημείωσε πως «Υιοθετήσαμε τη συμφωνία του ευρώ (Euro plus pact), είναι αυτό που θέλουν περισσότερο οι χώρες της ευρωζώνης», προσθέτοντας πως στην υιοθέτηση του Συμφώνου προχωρούν και 6 χώρες εκτός της ευρωζώνης (Πολωνία, Βουλγαρία, Δανία, Ρουμανία, Λιθουανία και Λετονία).

«Εγγυόμαστε συλλογικά τη σταθερότητα της ευρωζώνης» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα έχει πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA» και πως θα μπορεί να διαθέσει άμεσα 500 δισ. ευρώ σε χώρες-μέλη με προβλήματα. Ο κ. βαν Ρόμπεϊ υπεραμύνθηκε του Συμφώνου υποστηρίζοντας πως «δεν αποδιοργανώνει το κράτος πρόνοιας» όπως πολλοί στην Ευρώπη εκτιμούν, αλλά «αντιθέτως το στηρίζει».

Ads

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας χθες στις Βρυξέλλες, στην οποία μετείχαν περίπου 20.000 εργαζόμενοι από το Βέλγιο και τις γειτονικές χώρες, κατά της δημοσιονομικής λιτότητας και το προωθούμενο «Σύμφωνο για το Ευρώ», ο κ. Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι η Ε.Ε. παίρνει στα σοβαρά τις ανησυχίες των διαδηλωτών, ενώ αναγνώρισε ότι ορισμένες αποφάσεις δεν υπήρξαν δημοφιλείς. Ωστόσο, επισήμανε ότι όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να αντιμετωπιστεί η κρίση και να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα, και πως τελικός στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο έκανε από τη μεριά του λόγο για μεγάλη πρόοδο. «Ολοκληρώνουμε την οικονομική ένωση» είπε για να προσθέσει πως «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι διότι μέχρι και πριν από ένα χρόνο πολλοί πίστευαν πως δεν θα υπάρξει μια απόφαση» που θα δίνει απάντηση στην κρίση.

Το γερμανικό αίτημα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους πως το μισό της γερμανικής συνεισφοράς -κάτι παραπάνω από 10 δισ. ευρώ- θα καταβληθεί μέχρι το 2013, οπότε και προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός. Επειδή όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αγκέλας Μέρκελ θα βρίσκεται το 2013 σε εκλογική μάχη, το Βερολίνο ζητά πλέον να καταβάλει τη συνεισφορά του σε πέντε ισόποσες δόσεις από το 2013 και έπειτα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το επίσημο αίτημα του Βερολίνου προκαλεί καθυστερήσεις στις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ενώ εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεδριάζουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να λύσουν το «παζλ» μετά και το νέο γερμανικό αίτημα.

Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα. Η συνολική δανειοδοτική δυνατότητα του μηχανισμού θα ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εμφανιστεί την Τετάρτη αισιόδοξος για υπερπήδηση των εμποδίων, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του για το εάν το γερμανικό αίτημα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση του μηχανισμού. Ο ίδιος μάλιστα επέκρινε εκ νέου το Βερολίνο για την στάση του, λέγοντας πως αποτελεί «ένα ακόμα παράδειγμα συμφωνίας από 27 μέλη που καταγγέλλεται στη συνέχεια από ένα κράτος, χωρίς αυτό να νοιάζεται για τις θέσεις των άλλων κρατών».

Η Πορτογαλία στο επίκεντρο

Κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν εθίγη το ιρλανδικό ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών, με το επιχείρημα πως η αντοχή των τραπεζών της χώρας δεν θα γίνουν γνωστές πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Οσο για την Πορτογαλία, της οποίας ο πρωθυπουργός υπέβαλλε την παραίτηση του μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής της στο μηχανισμό διάσωσης, σύμφωνα με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά η κατάσταση της οικονομίας της κυριάρχησε στις επαφές.

«Η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου. Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «προς το παρόν θεωρητικό», αφού δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας. «Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία», είπε ακόμα ο Γιούνκερ, «αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης».

Από την πλευρά της η Πορτογαλία, διά του εκπροσώπου του υπουργικού συμβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα τόνισε ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις κατά του ενδεχομένου προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια». «Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει μια εξωτερική βοήθεια, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία και θα επιβάλει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο δεν επιθυμούν βεβαίως οι Πορτογάλοι».

Πάντως, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που θεωρείται φαβορί σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα του να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσωσης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει πλέον εντολή να διαπραγματευτεί «μια διάσωση».

Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι μείωσε κατά δύο μονάδες την αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, στο βαθμό BBB (από A-), επικαλούμενος «την πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σόκρατες. Νωρίτερα είχε υποβαθμίσει την Πορτογαλία και ο ιδιωτικός οίκος Fitch.

Ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων

Στο ελληνικό «μέτωπο», θεωρείται βέβαιο ότι η Σύνοδος Κορυφής θα επιβεβαιώσει την ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών.

Πρόκειται για την επιμήκυνση από τα 5 στα 10 χρόνια μαζί με την “περίοδο χάριτος” του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (110 δισ. ευρώ), καθώς και τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού για το ποσό που αφορά τα δάνεια από τους εταίρους (80 δισ. ευρώ).

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε και ο Πέτερ Μπράντνερ, σύμβουλος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «die Presse» τόνισε ότι βάσει αντικειμενικών δεδομένων το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά αποτυχίας.

Ο Τόμας Μάγιερ, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank σημείωσε δε ότι το Ταμείο (ΕΤΧΣ) θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο, ώστε να είναι δυνατό ένα swap χρέους μεταξύ της Ελλάδας και του ΕΤΧΣ με «κούρεμα» 30% έως 40%. Από την πλευρά του ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, τόνισε ότι υπάρχουν «πανίσχυρα συμφέροντα», που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την κατάρρευσή του ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της, λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και δίκαιη. Και σήμερα, μπορούμε να δούμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Αλλά τώρα είναι η ώρα. Η πρόκληση τώρα είναι ότι, η Ευρώπη, ως σύνολο, στέλνει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές, ότι υποστηρίζει ένα σταθερό ευρώ και στηρίζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης»τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Διαβάστε σχετικά