Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, αλλά ούτε για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου εισηγήθηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την πρωθυπουργία να εκλεγεί είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του κόμματος. Επιπλέον εισηγήθηκε  να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από τη βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές. Η πρόταση Παπανδρέου προκάλεσε την αντίδραση αρκετών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, κυρίως «βενιζελικών» και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την άμεση αντικατάστασή του στην προεδρία του κόμματος. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε ακόμη, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη.
 
Επίσης εισηγήθηκε στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου. 

Στην εισήγησή του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ζήτημα που ετέθη για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι το «πριν» τις εκλογές συναρτάται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής τους που κι αυτός με την σειρά του συναρτάται από την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων.
 
Ακόμη αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.
 
Σχετικά με το ερώτημα που είχε τεθεί αρκετές φορές έως σήμερα για το «αν θα φύγει ή θα μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου» σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «ψευτοδίλημμα». «Θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση», τόνισε. «Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου», πρόσθεσε.
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε “δεύτερες”, ούτε πονηρές σκέψεις».

Ads

Σχετικά με τους στόχους του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η χώρα, στρατηγικός στόχος της οποίας είναι να παραμείνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, εντός του ευρώ, με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και πλήρη συνείδηση της χώρας και του λαού του τι σημαίνει η συμμετοχή στο ευρώ.
 
Επισήμανε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Παπαδήμου και να συμβάλει στην ομαλή ολοκλήρωση της αποστολής της, η οποία, όπως είπε, δεν περιορίζεται μόνο στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αλλά έχει και την ευθύνη της καθημερινής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, πρέπει να στηριχτεί μακριά από σκοπιμότητες, παίγνια και εκβιασμούς. Σημειώνεται πως ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για συμφέροντα, με ειδική αναφορά στον ΔΟΛ και τον Σταύρο Ψυχάρη.
 
Προσδιορίζοντας τις καθημερινές ευθύνες της κυβέρνησης από τις 15 Ιανουαρίου, τις συνόψισε ως εξής: ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, οι υποχρεώσεις της χώρας από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η διαπραγμάτευση για το PSI, θέματα τα οποία χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης το κόμμα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αναδιοργάνωσή του, διότι, σήμερα, δεν επιτελεί την αποστολή του.
 
Αναφερόμενος στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι συνεχίζει να παραμένει πυλώνας σταθερότητας για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα. Βασική του υποχρέωση, πρόσθεσε, είναι η επαναξιολόγηση της πολιτικής του, της φυσιογνωμίας του, της πολιτικής του ταυτότητας και του ιδεολογικού του στίγματος.
 
Σχετικά με την κυβερνητική διετία τόνισε ότι η αξιολόγηση και ο απολογισμός πρέπει να γίνει χωρίς αποστασιοποίηση από τις ευθύνες και πρόσθεσε ότι δεν είναι έντιμο να ακουμπάμε τις ευθύνες στις πλάτες ενός ή ολίγων οι οποίοι γίνονται εξιλαστήρια θύματα, ενώ οι άλλο μένουν στο απυρόβλητο.

Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη. «Το στοίχημα το κρατάμε στα χέρια μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος μετέφερε και την αγωνία της κομματικής, και μη, βάσης του Κινήματος, στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
 
Επιπλέον τόνισε πως οι πολίτες μάς ζητούν το αυτονόητο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αποφασίσουμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της παράταξης και να δώσουμε, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ενωμένοι, την επερχόμενη εκλογική μάχη.
 
Ανέφερε επίσης ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητά επιχειρήματα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, δεν θέλει ούτε αναθέματα, ούτε την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων των αντιπάλων μας».
 
Τέλος υποστήριξε ότι αυτός ο κόσμος «ζητά από τον καθένα μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και αντιδρά στη μεταφορά της δικής μας ευθύνης, και μάλιστα κατόπιν εορτής, σε άλλους».