Μετά από τέσσερις μήνες πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και θα κυβερνήσει για δεύτερη θητεία, λαμβάνοντας απόλυτη πλειοψηφία και 179 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 350.

Ads

Τον Σάντσεθ στήριξαν 8 κόμματα του ισπανικού κοινοβουλίου. Και οι επτά βουλευτές που ανήκαν στο καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts, του Κάρλες Πουτζντεμόν -το οποίο είχε τη δυνατότητα είτε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές- παρείχε την υποστήριξή του. Το ίδιο έκανε και ο μοναδικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων, ο οποίος τον περασμένο μήνα ψήφισε υπέρ της αποτυχημένης προσπάθειας του ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Φεϊχό είχε τη στήριξη του ακροδεξιού Vox, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από άλλα κόμματα στη δική του υποψηφιότητα για την ηγεσία της χώρας.

Διαβάστε σχετικά: Πέδρο Αλμοδόβαρ / Ο σύγχρονος φασισμός ονομάζεται Vox και πάει χέρι-χέρι με τo Λαϊκό Κόμμα

Ads

Η νέα κυβέρνηση, η μόνη αμιγώς κεντροαριστερά στην ΕΕ, θα αποτελείται από στελέχη του PSOE καθώς και από το νέο συνασπισμό SUMAR, με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίας, στις τάξεις του οποίου έχουν ενταχθεί οι Podemos και η Ενωμένη Αριστερά (Unida Izquierda) καθώς και μικρότεροι αριστεροί σχηματισμοί.

Η σχετική προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για, ουσιαστικά, συνέχιση της συγκυβέρνησης απαίτησε αρκετά μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων και επικυρώθηκε, ουσιαστικά, πριν από τρεις εβδομάδες. Στην πρώτη του δήλωση ο επανεκλεγείς Πρωθυπουργός δήλωσε, αμέσως μετά τη διαδικασία:

«Αυτή είναι η δημοκρατία και έτσι πρέπει να συνεχίσει να είναι για να διατηρηθεί η συνύπαρξη».

Υπεραμύνεται του νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών ο Σάντσεθ

Οι συμφωνίες που έκλεισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ (PSOE) περιλαμβάνουν έναν νόμο αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές με τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας Junts και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ο οποίος τροφοδότησε ένα δεκαπενθήμερο διαδηλώσεων και σφοδρής καταδίκης από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ο Φέιχο, ο οποίος κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου την Τετάρτη (15/11), κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Ο Σάντσεθ υποστήριξε ότι μια αμνηστία θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Καταλονία.

Ωστόσο, η σύνθεση του νέου συνασπισμού σημαίνει ότι η ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας θα απαιτήσει «συνεχείς διαπραγματεύσεις και αυστηρή τήρηση των συμφωνιών, ιδίως στην περίπτωση των Καταλανών αυτονομιστών», αναφέρει σε έκθεσή της η Thinking Heads, ένα think tank με έδρα τη Μαδρίτη.

«Καλή τη πίστει» διαπραγματεύσεις

Ενώ οι Σοσιαλιστές λένε ότι οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την εγγύηση της «σταθερότητας» στο νομοθετικό σώμα, δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία για την υποστήριξη του προϋπολογισμού. Θα γίνει διαπραγμάτευση «καλή τη πίστει» σύμφωνα με ανώτερη πηγή των Σοσιαλιστών που επικαλείται το Reuters.

«Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, δεν θα υποστηρίξουμε καμία πρωτοβουλία που θα προταθεί από την κυβέρνησή σας», προειδοποίησε την Τετάρτη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Junts.

Το νομοσχέδιο περί αμνηστίας, που κατατέθηκε από τους σοσιαλιστές τη Δευτέρα (13/11), αφορά όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν «με πρόθεση να διεκδικηθεί, να προωθηθεί ή να εξασφαλιστεί η απόσχιση ή η ανεξαρτησία της Καταλονίας», ιδιαίτερα το 2017.

Αν εγκριθεί, ο νόμος αυτός θα επιτρέψει κυρίως στον Κάρλες Πουτζντεμόν, επικεφαλής του Junts, να επιστρέψει στην Ισπανία, έξι χρόνια μετά τη φυγή του στο Βέλγιο προκειμένου να διαφύγει δικαστικές διώξεις.