Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού ότι μια αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας της μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα ήταν η πηγή της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί το βράδυ της Τρίτης (17/10), υποστηρίζοντας ότι «η γωνία της πρόσκρουσης και η ένταση της φωτιάς αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για επίθεση από αέρος».

Ads

Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι «τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έλαβαν ειδοποιήσεις εκκένωσης πριν χτυπηθούν από τους βομβαρδισμούς, αλλά κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν παρενέβη», προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ διαδίδει αντιφατικές εκδοχές των γεγονότων».

«Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Lior Ben-Dor δήλωσε ότι το νοσοκομείο στεγάζει όπλα και ότι η έκρηξη σημειώθηκε από εκεί που αυτά εκτοξεύτηκαν, ενώ ο στρατός λέει ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αποτυχημένης εκτόξευσης από την Ισλαμική Τζιχάντ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η οργάνωση σημειώνει επίσης ότι «όπως ακριβώς το Ισραήλ αποποιήθηκε στο παρελθόν την ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, αυτό επαναλαμβάνεται και τώρα».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστίνια Άκλεχ, πυροβολήθηκε στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη τον Μάιο του 2022. Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στα παλαιστινιακά εδάφη φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος» και δημοσιογραφικό κράνος όταν σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Μαΐου 2022 στην Τζενίν.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε από πρόθεση, απορρίπτοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως τη σκότωσαν παλαιστίνιοι μαχητές, ή κατόπιν πως σκοτώθηκε πιθανόν από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν πως στο σημείο όπου βρισκόταν η ανταποκρίτρια – από τις γνωστότερες διεθνώς, κάλυπτε το Μεσανατολικό για δυο δεκαετίες – και άλλοι δημοσιογράφοι δεν υπήρχαν παλαιστίνιοι μαχητές, ούτε εκτυλίσσονταν ανταλλαγές πυρών.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» πως η Σιρίν Αμπού Ακλεχ σκοτώθηκε από πυρά μέλους του. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ που απέδιδε τον θάνατο της δημοσιογράφου σε πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας (IDF).