Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε τον νόμο που απελευθερώνει κεφάλαιο 739 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων και του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ads

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ενέκριναν την Κυριακή το πακέτο δαπανών για το κλίμα και την υγεία, στέλνοντας το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, επίσημα γνωστό ως νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, θα διαθέσει 369 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ειδικοί έχουν εκτιμήσει ότι οι κλιματικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων των ΗΠΑ που συντελούν στη θέρμανση του πλανήτη, κατά περίπου 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει μια σειρά φορολογικών διατάξεων για την κάλυψη του κόστους αυτών των πολιτικών, αποφέροντας 739 δισεκατομμύρια δολάρια για την κυβέρνηση και καταλήγοντας σε συνολική μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ads

«Σήμερα, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία τάχθηκαν στο πλευρό των αμερικανικών οικογενειών, ψηφίζοντας για να μειώσουν το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την ασφάλιση υγείας, το καθημερινό κόστος ενέργειας και το έλλειμμα, κάνοντας παράλληλα τις πλουσιότερες εταιρείες να πληρώσουν επιτέλους το δίκαιο μερίδιό τους», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Και πρόσθεσε: «Κατέβηκα υποψήφιος για πρόεδρος υποσχόμενος να κάνω την κυβέρνηση να εργαστεί ξανά για τις εργαζόμενες οικογένειες και αυτό κάνει αυτό το νομοσχέδιο».

Το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας στη Γερουσία ήταν 51-50, με κάθε Δημοκρατικό να υποστηρίζει το νομοσχέδιο, ενώ και οι 50 Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί τους αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να ανατρέπει την ισοπαλία και να χαρίζει τη νίκη.

Το νομοσχέδιο που προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις οκτώ μηνών, μπόρεσε να κερδίσει την υποστήριξη ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών της Γερουσίας την Κυριακή, παρόλο που το τελικό κείμενο είναι πολύ μικρότερη σε εμβέλεια από τον αρχικό νόμο Build Back Better που έφερε την υπογραφή του Μπάιντεν.

«Ήταν ένας μακρύς, σκληρός δρόμος με στροφές. Αλλά επιτέλους, επιτέλους φτάσαμε», δήλωσε στο τέλος της διαδικασίας ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ.

Η αντιπολίτευση

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν σφόδρα το νομοσχέδιο, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών ότι η νομοθεσία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε από την Moody’s Analytics, το νομοσχέδιο θα «μειώσει μέτρια τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του 10ετούς δημοσιονομικού ορίζοντα».

«Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταβάλλουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αυξήσεις φόρων και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αλόγιστες δαπάνες – και για ποιο πράγμα;», σημείωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, στην ομιλία του το Σάββατο. «Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο για τον πληθωρισμό που δεν θα μειώσει ουσιαστικά τον πληθωρισμό».

*Με πληροφορίες από τον Guardian