Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 60 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής του ιερού προσκυνήματος στη Μάχα Κουμπ Μελά στην Ινδία.

Ads

Το περιστατικό συνέβη στη συμβολή τριών ιερών ποταμών, όπου εκατομμύρια πιστοί συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του κόσμου.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (29/1), όταν ένα τεράστιο πλήθος πιστών συνέρρευσε στο σημείο για να πραγματοποιήσει την ιερή βύθιση στα νερά των ποταμών Γάγγη και Γιαμούνα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο όταν χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν ταυτόχρονα να προσεγγίσουν τα σημεία βύθισης.

Ads

Το νεκροτομείο του Ιατρικού Κολλεγίου Μότι Λαλ Νεχρού έγινε το επίκεντρο της τραγωδίας, καθώς τα πτώματα συνέχιζαν να μεταφέρονται για περισσότερες από 12 ώρες μετά το συμβάν.

Τρεις διαφορετικές αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι σχεδόν 40 σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας μέτρησε 39 πτώματα.

Η σκηνή έξω από το νεκροτομείο ήταν συγκλονιστική, με 15 ασθενοφόρα να περιμένουν και συγγενείς να αναζητούν απεγνωσμένα τους αγαπημένους τους. Οι μαρτυρίες των επιζώντων περιγράφουν σκηνές χάους και πανικού, με ανθρώπους να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν.

Μία 40χρονη γυναίκα, συγγενής δύο θυμάτων, περιέγραψε στο Reuters πώς είδε τη μητέρα και την κουνιάδα της να καταρρέουν μπροστά στα μάτια της. Η μαρτυρία της αποκαλύπτει το μέγεθος του χάους που επικράτησε: «Υπήρχε ταραχή, όλοι άρχισαν να σπρώχνουν, να τραβούν, να σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο».

Η διαχείριση του πλήθους έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κριτική. Η Σαρόγια, μια προσκυνήτρια από την πόλη Μπελαγκάβι που έχασε τέσσερα μέλη της οικογένειάς της, κατηγόρησε ευθέως την αστυνομία για ανεπαρκείς ρυθμίσεις ασφαλείας. Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να διαχειριστούν το τεράστιο πλήθος.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ο επικεφαλής υπουργός της περιφέρειας Ουτάρ Πραντές, Γιόγκι Αντιτιανάθ, απέδωσε την τραγωδία στην προσπάθεια ορισμένων πιστών να παρακάμψουν τα οδοφράγματα ασφαλείας.


Ινδία: Καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση των προσκυνητών

Μέχρι την Τρίτη, περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη επισκεφθεί το προσκύνημα, ενώ μόνο την Τετάρτη, περισσότεροι από 57 εκατομμύρια πιστοί βούτηξαν στα ιερά νερά. Το φεστιβάλ, που αναμένεται να προσελκύσει συνολικά 400 εκατομμύρια προσκυνητές, θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Η αντιπολίτευση έχει εντείνει την κριτική της, με τον Ραχούλ Γκάντι, αρχηγό του κόμματος του Κογκρέσου, να καταγγέλλει την «κουλτούρα των VIP» και να ζητά καλύτερες ρυθμίσεις για τους απλούς πιστούς. Η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων και διασημοτήτων, όπως ο υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ και ο τραγουδιστής των Coldplay Κρις Μάρτιν, έχει προκαλέσει πρόσθετες συζητήσεις για την άνιση μεταχείριση των προσκυνητών.

Το ιστορικό των παρόμοιων τραγωδιών στο Κουμπ Μελά είναι μακρύ. Το 1954, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία μόνο ημέρα, ενώ το 2013, 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πραγιαγκράτζ. Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας και καλύτερη διαχείριση του πλήθους σε μελλοντικές διοργανώσεις.