«Την περασμένη χρονιά, έγραψα ότι έχω ένα εφιαλτικό όραμα για το 2017 – Τους Τραμπ, Λεπέν και Πούτιν στην προεδρία». Με αυτή τη μνήμη, και με τον εφιάλτη να έχει γίνει ήδη κατά τα… δύο τρίτα πραγματικότητα, ξεκινά το άρθρο του στους Financial Times ο Γκίντεον Ράχμαν δείχνοντας το κατώφλι των άκρων που περνά – ακόμη ανύποπτη(;) η Ευρώπη.

Ads

Το ίδιο όραμα είδε στο εξώφυλλό του, μετά την εκλογική νίκη Τραμπ, και ο Economist. Και με αυτόν ακριβώς τον εφιάλτη κινδυνεύει να ξυπνήσει η ευρωζώνη στις 5 του Δεκέμβρη, εάν αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και ο Ματέο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία.

Το (ιταλικό) ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου

Διότι η 5η Δεκεμβρίου είναι πράγματι το μεγάλο ορόσημο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Οχι όμως γιατί στο Eurogroup θα παιχτεί ένα ακόμη παζάρι επί του ελληνικού δράματος, έστω κι εάν αφορά τη συμφωνία για το χρέος. Είναι ορόσημο, διότι η (προαναγγελθείσα) έξοδος Ρέντσι από την πολιτική σκηνή της Ιταλίας απειλεί να ανοίξει διάπλατα την πύλη εισόδου σε σύσσωμο το ευρωσκεπτικιστικό τσίρκο – από τα «αστέρια» του Μπέμπε Γκρίλο, έως τη μεταλλαγμένη δεξιά του Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά. Κι ενδεχομένως να ανοίξει, μαζί με όλους αυτούς, και την πύλη εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

Ads

«Εάν ο Ματέο Ρέντσι χάσει, έχει πει πως θα παραιτηθεί, δημιουργώντας πολιτικό χάος. Κι έτσι, στις 5 Δεκεμβρίου, η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με έναν άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης» έγραψε, επίσης στους Financial Times, ο Βόλφγκανγκ Μουνχάου.

Οι αγορές βλέπουν ρίσκο

Είναι ένας κίνδυνος που ήδη φαίνονται να παίρνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι, κυνικές και ρεαλιστικές, αγορές θεωρώντας ότι ένα σάρωμα του ευρωσκεπτικισμού στην Ιταλία θα απελευθερώσει και τις τελευταίες εκείνες δυνάμεις που θα μπορούσαν να στείλουν τη Μαρίν Λεπέν στην γαλλική Προεδρία.

Χθεσινά στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι μειώνονται σταθερά οι τοποθετήσεις των μεγάλων τραπεζών σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ενώ αντιθέτως αυξάνεται η ζήτησή τους από hedge funds – ήτοι οι αγορές προεξοφλούν ήδη μέρες αστάθειας και υψηλού ρίσκου.

Την ίδια ώρα, ανάλυση της Societe Generale προβλέπει πτώση του ευρώ στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο – από το 1,06 σήμερα – έως τον Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για την περίοδο ακριβώς πριν από τις γαλλικές εκλογές και η γαλλική τράπεζα επικαλείται τους «κλιμακούμενους πολιτικούς κινδύνους» και την προοπτική ανάδειξης «μιας ακόμη λαϊκίστικης κυβέρνησης».

Ο Φάραντζ, ο Φιγιόν, η Λεπέν και η Μέρκελ

Οι εν λόγω προβλέψεις δεν είναι παράτολμες – αντιθέτως, μπορεί να αποδειχθούν και συγκρατημένες Διότι όταν στη Γαλλία ο ακραίος, θατσερικός νεοφιλελευθερισμός του Φιγιόν προβάλει ως το μοναδικό αντίβαρο στον ακροδεξιό εθνικισμό, μπορεί απλώς και μόνον να αίρονται και τα τελευταία εμπόδια από τον δρόμο της Λεπέν προς το Μέγαρο των Ιλισίων.

Κι όταν ο Φάραντζ του Brexit γίνεται ο προνομιακός Ευρωπαίος συνομιλητής του Τραμπ κι η Ιταλία φλερτάρει με το «αδιανόητο», τότε κάποιοι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα μάλλον έχουν ισχυρούς λόγους να ανησυχούν.

Ή άλλως, η Ευρώπη μπορεί απλώς να βρίσκεται ήδη στην πύλη του φρενοκομείου. Και της κόλασης μαζί. Κι εάν, μπροστά σ’ αυτή την πύλη, το μοναδικό οχυρό είναι η «νέα ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου», η Μέρκελ, μάλλον ποντάραμε σε λάθος παίχτη. Καθότι, σπανίως ο εμπρηστής αντέχει να γίνει στα ύστερα διασώστης…