Την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ με ναζιστικούς χαιρετισμούς γιόρτασε το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής στο ετήσιο συνέδριό του. 

Ads

Τι είναι όμως το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής; 

Το «National Policy Institute» περιγράφει τον εαυτό του «ως μια ανεξάρτητη οργάνωση αφιερωμένη στην κληρονομιά, την ταυτότητα και το μέλλον των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής στις ΗΠΑ, και σε όλο τον κόσμο». 

Ο πρόεδρος του Ρίτσαρντ Σπένσερ ήταν αυτός που διέδωσε τον όρο «alt-right» (μτφ: εναλλακτική δεξιά) για να περιγράψει την οργάνωση της οποίας είναι επικεφαλής. 

Ads

Ο Σπένσερ έχει δηλώσει ότι το όνειρο του είναι «μια νέα κοινωνία, ένα έθνος – κράτος που θα αποτελεί σημείο συνάντηση για όλους τους Ευρωπαίους» και έχει ζητήσει «ειρηνική εθνοκάθαρση». 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της οργάνωσης παρέλασαν διάφοροι ομιλητές που συζήτησαν για την ιδεολογία τους και – σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης – έδειξαν ένα σχετικά ευπαρουσίαστο πρόσωπο στους δημοσιογράφους. 

Μετά το κεντρικό δείπνο του συνεδρίου οπότε και οι δημοσιογράφοι αναχώρησαν ο Σπένσερ ανέβηκε στο βήμα και εκφώνησε έναν λόγο γεμάτο αντισημιτικές αναφορές που δεν άφηνε καμία αμφιβολία σχετικά με τις επιδιώξεις του. 

Χαιρέτισε το ακροατήριό του φωνάζοντας «Heil Trump, heil our people, heil victory!» και εκείνοι ανταποκρίθηκαν χαιρετώντας ναζιστικά. 

«Η Αμερική ήταν μέχρι την προηγούμενη γενιά μια χώρα λευκών σχεδιασμένη για εμάς και τους απογόνους μας. Είναι δημιουργία μας, είναι κληρονομιά μας και μας ανήκει» είπε στη συνέχεια.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας με τον όρο «Lügenpresse». Τον χρησιμοποιούσαν οι ναζί για να επιτεθούν στους επικριτές τους στον Τύπο. 

Μάλιστα σημειώθηκε κι άλλο περιστατικό με την εν λόγω οργάνωση που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από νεοναζιστική. 

Διοργάνωσαν μια πρωτοφανή ναζιστική φιέστα σε γνωστό εστιατόριο της Ουάσιγκτον από την οποία κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με τους συνδαιτυμόνες να χαιρετούν ναζιστικά.  

Το ζήτημα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το περιστατικό στο εστιατόριο, είναι ότι το «National Policy Institute» θεωρείται think tank κι έχει επισημότατες εγκρίσεις από την πολιτεία για την λειτουργία του. 

Είναι ένας από τους πολλούς οργανισμούς του είδους που λειτουργούν στην Ουάσινγκτον, κυρίως, επηρεάζοντας και προσαρμόζοντας τις αποφάσεις πολιτικών στα δικά τους μέτρα.