Σε αρνητικές υποβαθμίζει η Μoody’s τις προοπτικές των άριστων πιστοληπτικών αξιολογήσεων Γερμανίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου, εξαιτίας της εντεινόμενης αβεβαιότητας για την κρίση στο ευρώ. Η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που o οίκος αξιολογεί με σταθερό Aaa είναι πλέον η Φινλανδία. Την ίδια ώρα, οι οίκος αξιολογεί ως αυξημένη την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο, η Grexit δεν συνιστά το βασικό σενάριο για τον οίκο αξιολόγησης. Η υποβάθμιση της προοπτικής των ισχυρών της ευρωζώνης έφερε κινητικότητα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να σπεύδει να επιβεβαιώσει την ισχυρή του δέσμευση απέναντι στο σύνολο της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια… πυρόσβεσης. Παράλληλα, η αυστηρή Αυστριακή υπουργός οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συζήτηση, επί του παρόντος, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Ads

Ο οίκος Moody’s, αιτιολογεί την κίνησή του αναφέροντας πως το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ και η «αυξανόμενη πιθανότητα», όπως αναφέρει, να χρειαστούν στήριξη η Ισπανία ή η Ιταλία συγκαταλέγονται στους παράγοντες που οδηγούν στην υποβάθμιση του outlook των τριών χωρών. Επιπλέον η Moody’s αναφέρει πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρωζώνη θα συνιστούσε απειλή για το κοινό νόμισμα.
 
«Η πιθανότητα μιας εξόδου έχει αυξηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό» από τις αρχές του χρόνου, δηλώνει στο Reuters η αναλύτρια Σάρα Κάρλσον, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο οίκος δεν θεωρεί πιθανό να φύγουν άλλες χώρες από την ευρωζώνη.
 
«Δεδομένης της μεγαλύτερης ικανότητάς τους να απορροφήσουν το κόστος που θα συνδέεται με αυτήν την στήριξη, το βάρος θα πέσεις πιθανότατα κυρίως στις χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, εάν η Ευρωζώνη διατηρηθεί στην παρούσα της μορφή» αναφέρει η Moody’s.
 
«Άγκυρα σταθερότητας» στην ευρωζώνη η Γερμανία
 
Αντιδρώντας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «σημειώνει» την απόφαση και το σκεπτικό της Moody’s, λέγοντας πως η Γερμανία θα παραμείνει «άγκυρα σταθερότητας» για την Ευρωζώνη.
 
Συνεχίζοντας να βρίσκεται «σε στέρεη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση, παρά το δυσμενές περιβάλλον», η Γερμανία «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της κάνοντας τα πάντα για να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η ευρωπαϊκή κρίση χρέους», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ακλόνητη δέσμευση» για τη σταθερότητα της ευρωζώνης

Ads

Την ισχυρή του δέσμευση απέναντι στο σύνολο της ευρωζώνης επιβεβαίωσε με σημερινή του ανακοίνωση ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την αλλαγή της προοπτικής της Moody’s για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
 
«Λαμβάνουμε υπ’ όψιν την απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moodys με την οποία επιβεβαιώνει την πολύ ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα που απολαμβάνουν ορισμένα κράτη μέλη και η οποία βασίζεται στα υγιή θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία που εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες και άλλες χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει η ανακοίνωση.
 
«Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο» υπογράμμισε ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπ. Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Η Φέκτερ σημείωσε πως εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μέχρι το 2020.