Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Λωρίδας της Γάζας και ο μόνος σημερινός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής αναμένεται να ξεμείνει από καύσιμα σε μερικές ώρες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Ενέργειας, Ταφέρ Μέλχεμ.

Ads

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα τη Δευτέρα (9/10) ως μέρος της «πλήρους πολιορκίας» που ανακοίνωσε ο Νεντανιάχου ως απάντηση στην επίθεση των Παλαιστινίων ένοπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, δήλωση έκανε η υπουργός Υγείας Mai al-Kaila, η οποί προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των διαφαινόμενων ελλείψεων, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση σε όλη την περιοχή.

«Το απόθεμα καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας θα λήξει την Πέμπτη, γεγονός που θα επιδεινώσει τις, ήδη, καταστροφικές συνθήκες στα νοσοκομεία», δήλωσε ο al-Kaila.

Ads

«Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, με το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής να κλείνει εντελώς σε λίγες ώρες»

Επίσης η Παλαιστίνη εξέδωσε ανακοίνωση για την Γάζα στην οποία αναφέρει ότι «Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, με το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής να κλείνει εντελώς σε λίγες ώρες, λόγω της εξάντλησης των καυσίμων. Αυτό απειλεί να βυθίσει τη Λωρίδα στο απόλυτο σκοτάδι και να καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της παροχής όλων των βασικώνζωτικών υπηρεσιών, οι οποίες εξαρτώνται όλες από την ηλεκτρική ενέργεια, και δεν θα είναι δυνατή η μερική λειτουργία τους με γεννήτριες λόγω της αποτροπής των προμηθειών καυσίμων από τη πύλη Ραφά.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι «Αυτή η καταστροφική κατάσταση δημιουργεί μια ανθρωπιστική κρίση για όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της κατοχής, την καταστροφή ολόκληρων κατοικημένων γειτονιών με εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών και  τους βομβαρδισμούς στα σπίτια των πολιτών πάνω από τα κεφάλια τους. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο βρώμικο έγκλημα συλλογικής τιμωρίας κατά ανυπεράσπιστων πολιτών στη σύγχρονη ιστορία».

Τέλος, σημειώνει ότι «[Η διεθνής κοινότητα] πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής, αυτή την πολύμορφη μαζική δολοφονία και την ανάγκη να παρέχει στη Λωρίδα της Γάζας όλα τα ζωτικής σημασίας μέσα και να μην την εγκαταλείψει. Οι κάτοικοί του είναι όμηροι των δολοφονικών πρακτικών που χρησιμοποιεί η κατοχή».