Πλήγματα του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν την Κυριακή (1/12) τον θάνατο τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν γιατροί, με τις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίζουν να βομβαρδίσουν τον θύλακα και να ανατινάσσουν σπίτια στο βόρειο τμήμα του.

Ads

Στην κεντρική Γάζα, στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, έξι άνθρωποι που βρίσκονταν σε σπίτι σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, ενώ άλλη ισραηλινή επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων σε κατοικία στην πόλη της Γάζας, εξήγησαν οι γιατροί.

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν πύραυλος έπληξε σκηνή στον καταυλισμό της Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε πολλά σπίτια στη Τζαμπάλια, τη Μπέιτ Χανούν και τη Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν εντατική επιχείρηση από τον Οκτώβριο.

Ads

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που έχει στόχο την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής – μέσω αναγκαστικών εκτοπισμών και βομβαρδισμών—προκειμένου να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη.

Ο στρατός αναφέρει ότι έχει σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς στην περιοχή και τονίζει ότι επιχειρεί εκεί με στόχο να μην επιτρέψει στην παλαιστινιακή οργάνωση να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέες επιθέσεις.

Χαμάς: Παλαιστίνιοι πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση

Δύο Παλαιστίνιοι από τη Γάζα που ήταν φυλακισμένοι στο Ισραήλ πέθαναν υπό κράτηση, ανακοίνωσε οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Με αυτούς ο αριθμός των Παλαιστίνιων φυλακισμένων που έχουν πεθάνει υπό κράτηση από την αρχή του πολέμου ανέρχεται σε 47.

Σύμφωνα με την Χαμάς, πρόκειται για τον Μοχάμαντ Ίντρις και τον Μουάτ Ραγιάν, δύο νεαρούς άνδρες περίπου 30 ετών.

Η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε ότι οι άνδρες δεν βρίσκονταν στη δικαιοδοσία της και ο ισραηλινός στρατός που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των εγκαταστάσεων όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες που έχουν διατυπώσει παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις οποίες κακομεταχειρίζεται και βασανίζει Παλαιστίνιους στις φυλακές και σε κέντρα κράτησης.

Στο μεταξύ ηγετικά στελέχη της Χαμάς είχαν στο Κάιρο συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους ασφαλείας προκειμένου να εξετάσουν τρόπους ώστε να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η επίσκεψη αυτή αντιπροσωπείας της Χαμάς ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα αναβιώσουν τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με τη συνεργασία του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Ηνωμένα Έθνη: Αναστέλλουν την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

Το γραφείο αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει την παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από ένα σημαντικό συνοριακό σημείο διέλευσης με το Ισραήλ, καθώς η προώθηση της βοήθειας έχει καταστεί «αδύνατη».

«Αναστέλλουμε την παράδοση της βοήθειας από το Κερέμ Σαλόμ, το κύριο συνοριακό σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», μια «δύσκολη απόφαση (…) την ώρα που η πείνα επιδεινώνεται ταχέως» στον θύλακα που έχει διαλυθεί από τον πόλεμο, ο οποίος μαίνεται σχεδόν 14 μήνες, ανέφερε στο Χ ο επικεφαλής της Unrwa, Φιλίπ Λαζαρινί.

Η πλειονότητα των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με το Ισραήλ και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σημειώνει το Reuters.

Όμως, «ο δρόμος εξόδου από αυτό το σημείο διέλευσης δεν είναι ασφαλής εδώ και μήνες. Τη 16η Νοεμβρίου, ένα μεγάλο κομβόι φορτηγών με βοήθεια εκλάπη από ένοπλες συμμορίες», πρόσθεσε ο Λαζαρινί.

Το Σάββατο, «προσπαθήσαμε να στείλουμε κάποια φορτηγά με τρόφιμα μέσω του ίδιου δρόμου. Τα πήραν όλα», έγραψε.

Στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, που μαίνεται πάνω από έναν χρόνο και ο οποίος ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, «οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν καταστεί αδύνατες», εξαιτίας, σύμφωνα με τον Λαζαρινί, «της συνεχιζόμενης πολιορκίας, των εμποδίων που εγείρουν οι ισραηλινές αρχές» και της «έλλειψης ασφάλειας» στα δρομολόγια.

«Η ευθύνη της προστασίας των εργαζομένων στη διανομή βοήθειας και υλικού εναπόκειται στο κράτος του Ισραήλ ως κατοχική δύναμη. Πρέπει να διασφαλίζει η βοήθεια να φθάνει στη Γάζα με κάθε ασφάλεια και να αποφεύγει να επιτίθεται στους εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων», επισημαίνει ο επικεφαλής της Unrwa, ο οποίος απευθύνει έκκληση για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει βυθιστεί στην αναρχία, με μια αύξηση της πείνας, γενικευμένες λεηλασίες και βιασμούς ολοένα και πιο συχνούς στους καταυλισμούς προσφύγων, την ώρα η δημόσια τάξη έχει καταρρεύσει, προειδοποίησαν την Παρασκευή αξιωματούχοι του ΟΗΕ.