Ζήτημα ωρών είναι για τη Λωρίδα της Γάζας η ολοκληρωτική κατάρρευση των εναπομεινάντων νοσοκομείων και η διακοπή παροχής ιατρικής βοήθειας στους περισσότερους από 18.500 τραυματίες, λόγω της πλήρους πολιορκίας του παλαιστινιακού θύλακα, των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών και της απαγόρευσης εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας με εξαίρεση 74 φορτηγά με βασικές προμήθειες.

Ads

«Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να δοθεί άνευ όρων πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε τον πληθυσμό και τους ασθενείς», ζητά σε συνέντευξη της η Guillemette Thomas, ιατρική συντονίστρια στην περιοχή της Γάζας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Oλες οι υγειονομικές δομές είναι πλήρως υπερφορτωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα. Κανένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί κανονικά. Εχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου η έλλειψη φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των τραυματιών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Ετσι σήμερα όταν μιλάμε για τραυματίες και νεκρούς, όταν μιλάμε για ανθρώπους που φτάνουν στα νοσοκομεία οι μισοί απο αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά», σημειώνει.

Συνεχίζοντας, περιγράφει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες επιχειρούν να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι της στην περιοχή της Γάζας:

Ads

«Ενα ασθενοφόρο έγινε στόχος την πρώτη ημέρα του πολέμου μπροστά από το τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου Νasser μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου. Και αυτό δεν είναι μια μενονωμένη περίπτωση. Εχουν χτυπηθεί και άλλα ασθενοφόρα. Και αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος υγείας, όσο και την πρόσβαση τραυματιών στα νοσοκομεία.

»Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εργαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθεί κανείς στην Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι συναδέλφοι μας εργάζονται εθελοντικά σε νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, λόγω της μαζικής άφιξης τραυματιών από τους βομβαρδισμούς.

»Το νοσοκομείο έχει κατακλυστεί από τον αριθμό των ασθενών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δώρισαν όλο το απόθεμα τους στο υπουργείο Υγείας για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση ασθενών. Παρόλα αυτά τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις από φάρμακα και επιδέσμους μέχρι καθετήρες».

«Δεν μας έχει μείνει απόθεμα σε αναισθητικό, δεν μπορούμε να χειρουργήσουμε»

Οι ελλείψεις δεν σταματούν εδώ, καθώς όπως επισημαίνει «δεν μπορείς να χειρουργήσεις ασθενείς χωρίς αναισθητικό».

«Σήμερα δεν μας έχει μείνει κανένα σε απόθεμα. Επόμενη πρόκληση είναι ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη σε καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών τους. Αυτές είναι απαραίτητες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Νοσοκομείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να λειτουργήσει» εξηγεί.

«Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκοιτίδες νεογνών δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι αναπνευστήρες στις ΜΕΘ θα πάψουν να λειτουργούν. Τα χειρουργεια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτοί οι ασθενείς θα πεθάνουν χωρίς την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, όπως οι έγκυες γυναίκες, αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Η υγεία τους επιδεινώνεται πολύ γρήγορα» επισημαίνει.

Η δοκιμασία των Παλαιστινίων είναι έντονη και πολυεπίπεδη καθώς όπως τονίζει η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «σήμερα τα νοσοκομεία της Γάζας θεωρούνται τα τελευταία καταφύγια για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια για τους τους ίδιους και για τις οικογένειες τους.

Έτσι τα νοσοκομεία δεν κατακλύζονται μόνο από ασθενείς, αλλά μετατρέπονται σε πραγματικούς καταυλισμούς προσφύγων.

«Από την αρχή της σύγκρουσης η έλλειψη νερού αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα ο πληθυσμός πίνει αλμυρό νερό το οποίο είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Αυτό βέβαια θα έχει συνέπειες στους ανθρώπους σε λίγες ημέρες» καταλήγει η Guillemette Thomas.