Τα στοιχεία που δίνονται από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες για τον αριθμό των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα επιβεβαιώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), στον απόηχο της δημόσιας αμφισβήτησης αυτών των στοιχείων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ads

Οι αριθμοί

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσε την Πέμπτη αναλυτικό κατάλογο των νεκρών αμάχων, από τις 7 Οκτωβρίου οι οποίοι ανέρχονταν συνολικά σε 7.000, εκ των οποίων, τα 3.000 ήταν παιδιά. Τουλάχιστον 1.500 παιδιά κάτω των 10 ετών, εκ των οποίων 600 κάτω των τεσσάρων ετών, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Ειδικότερα, δημοσιοποίησε τα στοιχεία 7.415 νεκρών – σε Γάζα και Δυτική Όχθη – ενώ πάνω από 20.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 7.305, ενώ ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη εκτινάχθηκε επίσης στους 110.

Ads

Επιπλέον, ανέφερε το υπουργείο, 18.567 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί στη Γάζα και άλλοι 1.950 στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκλονιστικό 70% των θυμάτων στη Γάζα είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Η UNRWA

Η UNRWA θυμίζει ότι ο αριθμός των νεκρών που έδωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα είχε αποδειχθεί αξιόπιστος σε προηγούμενες συγκρούσεις.

«Στο παρελθόν, στους πέντε, έξι κύκλους συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, τα στοιχεία αυτά θεωρούνταν αξιόπιστα και κανείς δεν τα αμφισβήτησε ποτέ πραγματικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini.

Ο Lazzarini δήλωσε επίσης, ότι 57 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών, εξηγώντας πώς ο αριθμός των νεκρών της υπηρεσίας ήταν σύμφωνος με την αναλογία των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν προς τον συνολικό πληθυσμό της περιοχής, όπως δόθηκε από το υπουργείο Υγείας στην Λωρίσα της Γάζας

«Έχουμε πάνω κάτω το ίδιο ποσοστό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Lazzarini ήρθαν μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη» στα στοιχεία που παρέχονται από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, προκαλώντας επικρίσεις από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του διευθυντή του γραφείου για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Ομάρ Σακίρ, ο οποίος τόνισε ότι τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου αντικατοπτρίζουν τις έρευνες της ίδιας της οργάνωσης.

Ο Σακίρ δήλωσε ότι όταν η HRW διεξήγαγε στο παρελθόν τις δικές της έρευνες σχετικά με παλαιότερες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, δεν διαπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ευρημάτων της και των αριθμών που παρείχε το υπουργείο Υγείας.

«Η Human Rights Watch εργάζεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχουμε καλύψει γύρους κλιμάκωσης και εχθροπραξιών και πάντα βρίσκαμε ότι οι αριθμοί από το Υπουργείο Υγείας είναι γενικά αξιόπιστοι», δήλωσε ο Σακίρ.

Ο ίδιος διαχώρισε τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο από τα σχόλια που έκαναν μεμονωμένοι αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει πρόσβαση σε δεδομένα από νοσοκομεία και νεκροτομεία, γεγονός που του επιτρέπει να εκτιμήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αριθμό των νεκρών.

Μάλιστα, στην έκθεση της Πέμπτης σημειώνεται ότι ο σημερινός αριθμός των νεκρών δεν περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί αλλά δεν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ή δεν καταγράφηκαν στα νεκροτομεία.

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον «στραγγαλισμό» του παλαιστινιακού θύλακα χωρίς να έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει κάποια διέξοδος και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Την ίδια στιγμή εκτός από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η ένταση μεταφέρεται στο έδαφος άλλων χωρών με τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία – ως απάντηση σε προηγούμενες επιθέσεις – και με τις ρουκέτες στην Αίγυπτο με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης να είναι πάντα υπαρκτός.

Δείτε live εικόνα

https://www.youtube.com/live/IcPPJqKsTR8?si=ezTeRc3HyS5pN-fa

Al Jazeera: Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Πηγές του Al Jazeera ανέφεραν ότι «οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προχωρούν γρήγορα» ενώ διπλωματικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο CNN ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα.

Σχολιάζοντας τις αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων ο Ιμπραχίμ Φραϊχάτ από το Ινστιτούτο της Ντόχα τόνισε ότι η είδηση αποτελεί μια «τεράστια τομή» ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας. «Θα είναι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;», αναρωτήθηκε ο Φραϊχάτ, μιλώντας στο Al Jazeera.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια πολύ ισχυρή ισραηλινή απόρριψη σε κάθε είδους κατάπαυση του πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός… Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, στη συνεδρίασή της, ζητούσε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και ήταν λίγο διστακτική ακόμη και στο να το πει αυτό. Έτσι, δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση προς το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δήλωσε στο CNN ότι υπάρχει ακόμη αισιοδοξία για μια πιθανή απελευθέρωση, αλλά υπάρχει επίσης αναγνώριση ότι ο χρόνος περνάει. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν θα καθυστερήσει για πολύ ακόμη μια χερσαία επιχείρηση.

Μακρόν: «Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να οικοδομήσουν έναν «ανθρωπιστικό συνασπισμό» για τη Γάζα και συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με την Κύπρο και την Ελλάδα για αυτό.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είπε ο Μακρόν.