Γεωπολιτικές ανακατατάξεις προκαλεί η συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, με χαρακτηριστκότερη εξέλιξη την προσέγγιση του Ιράν με την Τουρκία, με το «θερμόμετρο» μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον να ανεβαίνει επικίνδυνα, αλλά και την εμπλοκή του Ιράκ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με προσχηματικούς στόχους «φιλοϊρανικές οργανώσεις».

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημες παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας, 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 382 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η πολεμική αεροπορία του έπληξε 100 στόχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μέσα σε επίσης 24 ώρες.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκοτώνουν Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας στις πόλεις Χαν Γιουνίς, Μπουρέιτζ, Τζουχόρ αντ-Ντικ και Νουσεϊράτ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει και ότι είναι έτοιμος να «ενθαρρύνει» τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να εγκαταλείψουν τον θύλακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Η Χαμάς καταδίκασε τη δήλωση αυτή.

Τουλάχιστον 20.915 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.918 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Ads

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Κρίσιμο» να δούμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υλοποιείται στη Γάζα

Ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γάζα, Σον Κέισι, λέει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι «αρκετά άσχημη», καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν υπερφορτωθεί και πολλά έχουν κλείσει εντελώς.

Μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ζητούσε κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Κέισι λέει ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες.

«Βρέθηκα στο νοσοκομείο al-Aqsa στην κεντρική περιοχή, όπου την προηγούμενη νύχτα δέχθηκαν τεράστιο αριθμό τραυματισμών, 100 και πλέον τραυματίες και πολλούς νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από την προηγούμενη νύχτα», δήλωσε ο Casey στο Al Jazeera.

«Βλέπουμε μεγάλους αριθμούς στα νοσοκομεία και είναι πραγματικά σημαντικό να επαναλάβουμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά ανθρωπιστικές οδούς. Είναι πραγματικά κρίσιμο να δούμε ότι αυτό υλοποιείται γιατί βλέπουμε πολλούς πολίτες να χάνουν τη ζωή τους, βλέπουμε νοσοκομεία να χάνουν τη λειτουργικότητά τους, βλέπουμε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εκτοπίζονται και να μην μπορούν να φροντίσουν τους πολλούς ασθενείς που βρίσκονται μπροστά τους», πρόσθεσε.

Συνάντηση Ραϊσι – Ερντογάν

Στο μεταξύ, στις 4 Ιανουαρίου, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν γύρω από την κατάσταση στη Γάζα και τη Συρία, εκτός από την αντιμετώπιση των διμερών σχέσεων.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Ραΐσι στα τέλη Νοεμβρίου αναβλήθηκε λόγω των προγραμμάτων των υπουργών Εξωτερικών των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Πόλεμος σε επτά μέτωπα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η χώρα του προέβη σε αντίποινα στο Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν για επιθέσεις που διαπράχθηκαν εναντίον της.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα και δεχόμαστε επιθέσεις από επτά θέατρα (επιχειρήσεων): Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν. Έχουμε ήδη απαντήσει και αναλάβει δράση σε έξι από αυτά τα θέατρα», δήλωσε ενώπιον βουλευτών.

Ιράν: Βαρύ τίμημα για το Ισραήλ

Υψηλόβαθμος σύμβουλος των Ιρανών «Φρουρών της επανάστασης» σκοτώθηκε σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ σε κοντά στη Δαμασκό σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Μουσαβί ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει σίγουρα για αυτό το έγκλημα».

Ο Σαγέντ Ραζί Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν και σύντροφος του Κασέμ Σολεϊμανί του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.

Δημοσίευμα για εθελοντική έξοδο αμάχων από τη Γάζα

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι «η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία να αποριζοσπαστικοποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτά είναι προϋποθέσεις».

Στη συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει την εθελοντική μετανάστευση αμάχων έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η Χαμάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο σχέδιο ως «παράλογη»: Οι Παλαιστίνιοι «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν. Δεν μπορεί να υπάρξει εξορία και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε στη γη μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλοί από τους οποίους φεύγουν νότια και συνωστίζονται σε καταφύγια ή αυτοσχέδιες σκηνές στο κρύο του χειμώνα.

Ισραήλ: Υπό εξέταση το σχέδιο της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post», αναμένεται να εξετάσει πρωτοβουλία της Αιγύπτου η οποία προβλέπει καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και σχέδιο τριών φάσεων με στόχο να αντικατασταθεί η Χαμάς από παλαιστινιακή Αρχή εμπειρογνωμόνων και να συμφωνηθεί οδικός χάρτης διεξαγωγής εκλογών.

Κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου για τους 129 ομήρους ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε από οικογένειες που περίμεναν την επιστροφή των αγαπημένων τους μετά από 80 ημέρες αιχμαλωσίας.

«Μια εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 ως αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως 129 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

Ιράκ: «Εχθρική ενέργεια» τα πλήγματα από τις ΗΠΑ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών ενόπλων κινημάτων, σε αντίποινα για επίθεση με drone νωρίτερα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν «τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί», ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου.

Τουλάχιστον ένα μέλος ιρακινής φιλοϊρανικής οργάνωσης έχασε τη ζωή του και άλλα 24 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στη Χίλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης. Το δεύτερο πλήγμα, έγινε στην Ουάσιτ, στο νότιο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωνε πως ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε «απαραίτητα και αναλογικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από την Κατάεμπ Χεζμπολά και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτή» υπενθυμίζοντας ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης της Αρμπίλ νωρίτερα».

Οι Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2009, είναι ενταγμένη στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις.

Την ευθύνη για την επίθεση στην αμερικανική βάση ανέλαβε η λεγόμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.