Για 81η μέρα το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 20.674 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά- και 54.536 έχουν τραυματιστεί, ενώ περισσότεροι από 7.000 εκτιμάται ότι βρίσκοντα κάτω από τα ερείπια.

Ads

Εντός του παλαιστινιακού θύλακα «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο» σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει πως δεν θα υπάρξει ειρήνη, παρά μόνον αν η Γάζα «αποστρατιωτικοποιηθεί» και «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ενώ διεμήνυσε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί η Χαμάς».

«Δεν θα σταματήσουμε (…) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο Νετανιάχου όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη. «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Tο τελευταίο εικοσιτετράωπρο, περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί και τουλάχιστον 500 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις.

«Απόλυτη σφαγή»

Η Τζέμα Κόνελ, επικεφαλής ομάδας του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε στο BBC πως αυτό που είδε στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στην κεντρική Γάζα τη Δευτέρα (25/12) ήταν «απόλυτη σφαγή».

Πολλοί σοβαρά τραυματίες δεν μπόρεσαν να νοσηλευτούν επειδή το νοσοκομείο ήταν «απόλυτα υπερφορτωμένο», ενώ δεκάδες άψυχα σώματα μέσα σε λευκούς νεκρικούς σάκους είχαν συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα.

Κατάπαυση πυρός ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, άκουσε σπαρακτικές αφηγήσεις από το ιατρικό προσωπικό και θύματα για τα δεινά που προκάλεσαν οι εκρήξεις», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter).

«Παιδί έχασε όλη του την οικογένεια στον βομβαρδισμό του καταυλισμού. Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου υπέστη την ίδια απώλεια, όλη της η οικογένεια σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η «σφαγή» έχει αποδεκατίσει το σύστημα υγείας στη Γάζα, ζητώντας κατάπαυση του πυρός

Δημοσιεύοντας μια βιντεοσκοπημένη έκθεση για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα της Γάζας, όπου το προσωπικό αγωνίζεται να περιθάλψει τους ετοιμοθάνατους και τους τραυματίες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι το σύστημα υγείας του παλαιστινιακού θύλακα βρίσκεται υπό αφόρητη πίεση.

«Το νοσοκομείο δέχεται πολύ περισσότερους ασθενείς από ό,τι μπορεί να διαχειριστεί η χωρητικότητα των κλινών και το προσωπικό του. Πολλοί δεν θα επιβιώσουν από την αναμονή» είπε.

«Με το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος υγείας αποδεκατισμένο και γονατισμένο», ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις στο κέντρο της Γάζας, οι οποίες σκότωσαν περίπου 70 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπογράμμισαν τους λόγους για τους οποίους απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Τον έλεγαν Αχμέντ… Ήταν 9 χρονών»

«Ο αριθμός των ασθενών που διακομίζονται στο νοσοκομείο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του σε όρους κλινών και προσωπικού», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Πολλοί δεν θα βγουν ζωντανοί από τις αίθουσες αναμονής». «Αυτή η τελευταία επιδρομή σε κοινότητα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει γιατί χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», εξήγησε.

Ο Σον Κέισι, μέλος της αποστολής του ΠΟΥ, είπε πως ήταν παρών όταν οι γιατροί χειρίστηκαν την περίπτωση 9χρονου αγοριού τραυματισμένου πολύ σοβαρά στο κεφάλι. Το έλεγαν Αχμέντ. «Του δόθηκε απλά αναισθησία, για να ανακουφιστεί ο πόνος προτού πεθάνει», περιέγραψε σε βίντεο γυρισμένο στο νοσοκομείο, καταβάλλοντας εμφανώς προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυά του.