Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κνεσέτ, από οικογένειες oμήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς σχεδόν για 3 μήνες, ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται, ακόμα και σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ads

«Τώρα, τώρα!», φώναζαν γονείς ομήρων διακόπτοντας σε πολλά σημεία την ομιλία, την ώρα που ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωνε πως οι ισραηλινές δυνάμεις χρειάζονται «περισσότερο χρόνο» για να καταφέρουν να τους απελευθερώσουν συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις τους στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου 156 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξης της φάσης χερσαίων επιχειρήσεων στον πόλεμο, στα τέλη Οκτωβρίου.

Μια εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 ως αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως 129 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

«Κι αν ήταν ο γιος σου;», «80 ημέρες, κάθε λεπτό είναι η κόλαση», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε πανό που κρατούσαν οι οικογένειες στο κοινοβούλιο, το οποίο διεξήγαγε μια ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στο ζήτημα των ομήρων.

Ads

Διαβάστε επίσης: Καλά Χριστούγεννα, κύριε Νετανιάχου

Διαβεβαιώνοντας πως «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να απελευθερωθούν οι όμηροι, ο Νετανιάχου είπε πως αυτό δεν θα είναι δυνατό παρά μόνο διατηρώντας «τη στρατιωτική πίεση».

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο όσο δεν έχουμε επιτύχει τη νίκη εναντίον εκείνων που θέλουν τις ζωές μας», τόνισε.

«Δεν θα σταματήσουμε πριν από τη νίκη», υπογράμμισε.

Αυξάνονται οι νεκροί

Τουλάχιστον 20.674 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.536 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 500 τραυματίστηκαν.

 

Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον αριθμό των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών, τους οποίος οι ομάδες του συνάντησαν σε νοσοκομεία της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το Σάββατο, μια αποστολή, την οποία οργάνωσε ο ΠΟΥ, μετέβη σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την παράδοση περισσότερων από 19.000 λίτρων πετρελαίου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, το οποίο έθεσε υπό πολιορκία ο ισραηλινός στρατός τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο X (πρώην Twitter) ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αυτό που τα μέλη της αποστολής της 23ης Δεκεμβρίου διαπίστωσαν, «είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απόγνωση εξαιτίας της πείνας», είπε ο Τέντρος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ «μιας άμεσης αύξησης της (αποστολής) τροφίμων και νερού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η σταθερότητα του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «οι αδιάκοπες μάχες και ένας τεράστιος αριθμός τραυματιών έχουν γονατίσει τις δυνατότητες» (του νοσοκομείου Αλ Σίφα). Το νοσοκομείο δεν μπορεί παρά να παράσχει αυτή τη στιγμή μονάχα «τις πλέον βασικές πρώτες βοήθειες».

Ο Σον Κάσεϊ, μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιέγραψε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα υπερφορτωμένες χειρουργικές αίθουσες, διευκρινίζοντας πως δεν κατάφερε να αξιολογήσει τη λειτουργία των χειρουργείων, «καθώς υπάρχουν άνθρωποι στο εσωτερικό τους και δεν ανοίγουν την πόρτα».

«Όλοι οι άνθρωποι στους οποίους μιλήσαμε πεινάνε», προσέθεσε στο βίντεο που τράβηξε εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα και ανήρτησε στο Χ. «Υπάρχει ο κίνδυνος του λιμού», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε, από την άλλη, για απελπισμένους κατοίκους που άρπαξαν την επισιτιστική βοήθεια που μετέφερε ένα φορτηγό προς το νοσοκομείο.

«Σε αυτό το πλαίσιο σοβαρών επισιτιστικών ελλείψεων, η αναζήτηση τροφής (…) ωθεί ορισμένους, σε κατάσταση απόγνωσης, να παίρνουν τα τρόφιμα από τα φορτηγά μεταφοράς», έγραψε ο Τέντρος.

Οι ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκαν επίσης τα μαιευτήρια Αλ Σαχάμπα και Αλ Χελού, όπου καταγράφονται από κοινού έως και 35 γεννήσεις την ημέρα, σε ένα περιβάλλον έλλειψης καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών, τροφίμων, νερού, οξυγόνου, αντιβιοτικών και αναισθητικών φαρμάκων.

Χωρίς αντίκρισμα η πρόταση της Αιγύπτου για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Η Χαμάς και ο σύμμαχός της Ισλαμικός Τζιχάντ απέρριψαν μια πρόταση της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία, σύμφωνα με όσα είπαν δύο αιγυπτιακές πηγές στο Reuters.

Και οι δύο οργανώσεις, οι οποίες διεξάγουν ξεχωριστά συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απέρριψαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της πιθανής απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1200 ανθρώπους.

Η Αίγυπτος πρότεινε μια “προοπτική”, την οποία στηρίζουν οι μεσολαβητές από το Κατάρ, η οποία θα συμπεριλάμβανε μια κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα οδηγούσε μια ευρύτερη συμφωνία που θα προέβλεπε μια μόνιμη εκεχειρία μαζί με μια αναδιαμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, της οποίας ηγείται αυτή τη στιγμή η Χαμάς.

Η Αίγυπτος πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ προσέφερε στη Χαμάς διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν θα καταδιωχθούν ούτε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους, όμως η ισλαμιστική οργάνωση απέρριψε οποιαδήποτε παραχώρηση πέραν της απελευθέρωσης ομήρων, ανέφεραν οι πηγές. Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύει ότι εξακολουθούν και κρατούνται στη Γάζα.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κάιρο, απέφυγε να σχολιάσει ευθέως σχετικά με συγκεκριμένες προσφορές περισσότερων προσωρινών ανθρωπιστικών εκεχειριών και υπέδειξε την άρνηση της οργάνωσης επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της.

«Η Χαμάς επιδιώκει να τερματίσει την ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του λαού μας, τις σφαγές και τη γενοκτονία και συζητήσαμε με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τους τρόπους να το κάνουμε αυτό», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Είπαμε, επίσης, ότι η βοήθεια για τον λαό μας πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να αυξηθεί και πρέπει να φθάσει σε όλον τον πληθυσμό στο βόρεια και τα νότια», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Αφότου οι επιθέσεις σταματήσουν και η βοήθεια αυξηθεί είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων», πρόσθεσε.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ο οποίος επίσης κρατά ομήρους στη Γάζα, επανέλαβε αυτή τη θέση, ενώ φαίνεται να έθεσε ως προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ επιμένει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους», κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Πριν από τον πόλεμο, κρατούνταν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, όμως ο αριθμός αυξήθηκε τώρα σε περίπου 10.000 καθώς το Ισραήλ συνέλαβε χιλιάδες άλλους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.