Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί τη «μεγάλης κλίμακας» παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να ζητά κατάπαυση του πυρός, την οποία οι ΗΠΑ δεν ήθελαν.

Ads

Εκτός από την αναμενόμενη στάση αποχής των ΗΠΑ, και η Ρωσία απείχε από τη σχετική ψηφοφορία.

Το ψήφισμα απαιτεί από όλα τα μέρη να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των ανθρωπιστικών οδών και επίσης ζητά το διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ για το συντονισμό και την παρακολούθηση της παράδοσης της βοήθειας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με βάση τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στον θύλακα.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μια αποτελεσματική επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια, προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια, υλικοτεχνική ικανότητα και την επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν υπάρχουν», συνέχισε, καλώντας το Ισραήλ να λάβει μέτρα που θα άρουν τα εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού και δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ελπίζει ότι το ψήφισμα που μόλις εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει να βελτιώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά ότι «πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα:

  • Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
  • Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» – Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
  • Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτό να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ακόμη συμβιβασμό, με ένα αρχικό σχέδιο που ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την ταχεία παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
  • Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών