Η «εκεχειρία» από τα φλέγοντα πολιτικά θέματα που προσέφεραν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έληξε τη στιγμή που παραδόθηκε η Ολυμπιακή σημαία στο Stade de France την Κυριακή, και τώρα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του βιάζονται να βρούν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που δημιούργησε, έστω προσωρινά, μια αβεβαιότητα, η πολιτική σκακιέρα βρίσκεται και πάλι σε πλήρη εξέλιξη.
Η κορύφωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού σηματοδότησε επίσης το τέλος της πολιτικής ανακωχής που επεξεργάστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τα άλλα μεγάλα κόμματα πριν από τους αγώνες.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ έστειλε επιστολή σε διάφορους αρχηγούς κομμάτων, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) και το σκληρό αριστερό Ανυπότακτο Γαλλία (LFI), με στόχο να βρεθεί ένας νομοθετικός συμβιβασμός και να δημιουργηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των πιο μετριοπαθών δεξιών και αριστερών κομμάτων στο κοινοβούλιο.
Η επιστολή περιγράφει λεπτομερώς έναν οδικό χάρτη έξι σημαντικών σημείων, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ένα ευαίσθητο θέμα μετά την επίπληξη της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ τον Ιούνιο. Ο χρόνος τρέχει, καθώς το εθνικό σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας πρέπει να παρουσιαστεί στους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Τα άλλα σημεία περιλαμβάνουν έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας και στην ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση και η υγεία.
«Είμαι, μαζί με ολόκληρο το κόμμα μου, στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε αυτές τις προτεραιότητες», καταλήγει ο Αττάλ στην επιστολή που είχε στα χέρια του το Euronews.
Αν και παραδέχεται ότι θα είναι δύσκολο να «συμφωνήσουν σε όλα», ο απερχόμενος πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να «ξεπεράσουν» τις διαφωνίες.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ο αριστερός συνασπισμός που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες εκλογές, πρότεινε στα τέλη Ιουλίου το όνομα της Λουσί Καστέ, δημόσιας υπαλλήλου και οικονομολόγου. Ωστόσο, ο Γάλλος ηγέτης απέρριψε την υποψηφιότητά της, δημιουργώντας αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές. Σύμφωνα με τη θεσμική λογική, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.
Ορισμένοι πολιτικοί κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι χρησιμοποίησε την «ολυμπιακή εκεχειρία» για να κερδίσει χρόνο ώστε να σχηματίσει συνασπισμό και να μπορέσει να επιλέξει τον υποψήφιο που προτιμά.
Σύμφωνα με ορισμένους από τους βουλευτές του Μακρόν, στόχος του προέδρου είναι να ορίσει νέο πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >