Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, αντιμετωπίζει την πρώτη «κρίση» της, αφού ο πρόσφατα διορισθείς γάλλος υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία, Νταμιέν Αμπάντ, κατηγορείται για βιασμό.

Ads

Την είδηση αποκάλυψε η ιστοσελίδα Mediapart, μέσω συνέντευξης με τις καταγγέλουσες. Οι γυναίκες, τις οποίες επικαλείται το μέσο, ισχυρίζονται ότι ο Αμπάντ τις υποχρέωσε να έχουν σεξουαλική επαφή μαζί του και όπως λένε τα περιστατικά αυτά συνέβησαν στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011.

Μια από τις δύο τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία το 2017, αλλά η καταγγελία απορρίφθηκε χωρίς να υπάρξουν κάποιες ενέργειες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αλλά και τον ίδιο τον Αμπάντ.

«Αμφισβητώ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις καταγγελίες περί σεξουαλικής βίας. Οι σεξουαλικές σχέσεις που είχα πάντα στη ζωή μου ήταν με αμοιβαία συναίνεση», είπε.  Όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Θα έπρεπε να παραιτηθεί ένας αθώος; Δεν νομίζω». 

Ads

Ο ίδιος εξήγησε ότι η πάθησή του, η οποία ονομάζεται αρθρογρύπωση, ένα συγγενές νευρομυϊκό σύνδρομο, χαρακτηριζόμενο από σοβαρές πολλαπλές γενικευμένες συγκάμψεις των αρθρώσεων, μυϊκή αδυναμία και ίνωση, καθιστά σωματικά αδύνατο για εκείνον να διαπράξει αυτά για τα οποία κατηγορείται.

Μάλιστα, το Mediapart αποκάλυψε πως το Παρατηρητήριο σεξιστικής και σεξουαλικής βίας, γνωστοποίησε μέσω μέιλ την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες για την υπόθεση, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και στο κόμμα του Εμάνουελ Μακρόν. Ωστόσο, το γραφείο του πρωθυπουργού ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε για τις καταγγελίες πριν τον διορισμό του Αμπάντ.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του Αμπάντ, καλώντας την πρωθυπουργό «να αναλάβει τις ευθύνες της».

Η κυβερνητικής εκπρόσωπος δήλωσε τη Δευτέρα πως «η γραμμή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τα λόγια της πρωθυπουργού ήταν πολύ σαφή: μηδενική ανοχή στους σεξουαλικούς παραβάτες», προσθέτοντας ότι θα εξασφαλίσει «σεβασμό και απόλυτη προσοχή στα φερόμενα ως θύματα».

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι προηγούμενες καταγγελίες για το ίδιο πρόσωπο απορρίφθηκαν, η Olivia Grégoire δήλωσε πως «αν υπήρχαν και άλλα θύματα, θα πρέπει να μπορούν να προσέλθουν αστυνομία χωρίς επιφύλαξη πριν το δικαστήριο».

Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επομένως η απομάκρυνση ή η παραίτηση του υπουργού δεν βρίσκεται στην ατζέντα προς το παρόν.