Η Ελβετία γνωστοποίησε ότι δέχτηκε να φιλοξενήσει μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά από σχετικό αίτημα του Οτκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμπληρώνοντας ότι περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τόπο συνάντησης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ads

►Διαβάστε επίσης: Η Ελβετία ερευνά πώς βρέθηκαν στρατιωτικά οχήματά της στον ουκρανικό στρατό

Αν και η Ελβετία φέρει την ιδιότητα της «ουδέτερης» χώρας και έχει παράδοση διαιτητικού ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και άλλες φορές στο παρελθόν είχε διαμεσολαβήσει για την επίλυση συγκρούσεων και διεθνών εντάσεων, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, τεθωρακισμένα οχήματα κατασκευής της «βρέθηκαν» στο μέτωπο, κατά παράβαση της αρχής ότι δεν εξοπλίζει εμπόλεμα μέρη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Βιόλα Άμχερτ, απέφυγε να προσδιορίσει ακριβώς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, όμως άφησε να εννοηθεί ποιες χώρες θα ήθελε να παρευρεθούν.

Ads

«Είμαστε ανοιχτοί να συμμετέχουν στη σύνοδο όλες οι χώρες που σέβονται την κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα, οπότε μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το ποιους θα προσκαλέσουμε» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, που συνέχισε εκφράζοντας την επιθυμία του να έχει κάποιο ρόλο στις συνομιλίες η Κίνα, αλλά και να είναι παρών ο Παγκόσμιος Νότος.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και ότι όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης» κατέληξε ο Ζελένσκι.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη σύνοδο κορυφής του G20, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης ειρήνευσης της χώρας του, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση αιχμαλώτων και κρατουμένων.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Ζελένσκι, τόνισε ότι καμία λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν η Ρωσία δεν συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις.