Η Βέρνη ξεκίνησε έρευνα για το πώς κατέληξαν ελβετικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Eagle I, στα ουκρανικά στρατεύματα.

Ads

Ο εκπρόσωπος της Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών της χώρας, Fabian Mayenfisch, δήλωσε στο RIA-Novosti, ότι η Ελβετία βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης της σειράς των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο παραβιάζει το καθεστώς ουδετερότητάς της.
 
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επαφή με τη Γερμανία σε αυτό το πλαίσιο. Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό θα χρειαστούν αυτές οι διευκρινίσεις» πρόσθεσε ο κρατικός αξιωματούχος.

Σημείωσε επίσης, ότι τη δεκαετία του ’90, 36 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Eagle I παραδόθηκαν στη Δανία και το 2012 η χώρα αυτή υπέβαλε αίτηση για επανεξαγωγή 27 οχημάτων σε ιδιωτική γερμανική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κοπεγχάγη, απαντώντας σε αντίστοιχο αίτημα της Βέρνης, είπε ότι δεν μεταβίβασε αυτόν τον εξοπλισμό σε κανέναν χωρίς τη συγκατάθεση της Ελβετίας. Ο Maienfisch τόνισε επίσης ότι μόνο ο αριθμός πλαισίου θα επέτρεπε τον σαφή εντοπισμό της προέλευσης του οχήματος, αλλά η γραμματεία δεν είχε αυτές τις πληροφορίες.

Ads

Νωρίτερα, τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες δύο τεθωρακισμένων οχημάτων Eagle I ελβετικής κατασκευής που χρησιμοποιούσαν Ουκρανοί στρατιώτες στο Ντονμπάς.

Η Βέρνη, επικαλούμενη την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας, είχε προηγουμένως απορρίψει αιτήματα από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Δανία για επανεξαγωγή πυρομαχικών της στην Ουκρανία.

Όπως τόνισαν οι αρχές, η Ελβετία μπορεί να αρνηθεί να μεταπωληθεί στρατιωτικό υλικό παραγωγής εάν το κράτος για το οποίο προορίζεται εμπλέκεται σε μια διεθνή ένοπλη σύγκρουση.