Την επαναφορά του λογαριασμού του πολλάκις καταδικασμένου ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς στο X (πρώην Twitter), σχεδιάζει ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Έλον Μασκ.

Ads

Το 2018 η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας απέκλεισε τον Άλεξ Τζόουνς από το Twitter, καθώς επανειλημμένα παραβίασε τους κανονισμούς που απαγορεύουν τη ρητορική μίσους και την παρενόχληση. Ωστόσο, ο Έλον Μασκ αναμένεται να ανατρέψει αυτή την απόφαση.

Ο δισεκατομμυριούχος έκανε γκάλοπ μέσω του λογαριασμού του, ρωτώντας τους χρήστες της πλατφόρμας αν πρέπει να επιστρέψει σε αυτή ο ακροδεξιός συνωμοσιολόγος. Το 70,1% απάντησαν «ναι» και το 29,9% είχαν αντίθετη άποψη.

«Ο κόσμος μίλησε και έτσι θα γίνει», έγραψε ο Έλον Μασκ.

Ads

Ήδη, μεγάλες πολυεθνικές αποσύρουν διαφημίσεις από το X (πρώην Twitter) λόγω αντισημιτικού περιεχομένου, γεγονός που προκάλεσε αρκετά ξεσπάσματα του Μασκ εναντίον τους τις τελευταίες ημέρες. Ο Μασκ αναγνώρισε ότι η επιστροφή του Τζόουνς θα «είναι κακή για το X οικονομικά» αλλά «οι αρχές έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα χρήματα».

Πέρυσι, ο δισεκατομμυριούχος είχε πει ότι δεν θα άρει τον αποκλεισμό το Τζόουνς, λόγω των ψευδών ισχυρισμών του συνωμοσιολόγου πως ήταν απάτη η επίθεση που έγινε το 2012 στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook.

«Το νεογέννητο παιδί μου πέθανε στα χέρια μου. Ένιωσα τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς του. Δεν έχω κανένα έλεος για οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται τους θανάτους παιδιών για πολιτική ή δόξα», έλεγε τον Νοέμβριο του 2022 ο Ίλον Μασκ.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πιέσεις από τους ακροδεξιούς συμμάχους του Άλεξ Τζόουνς για την αποκατάσταση του λογαριασμού του. «Είμαστε μια πλατφόρμα που πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης ή όχι;», αναρωτήθηκε ο Ίλον Μασκ σε μία από τις αναρτήσεις που έκανε το Σάββατο.

Ο Άλεξ Τζόουνς έχει μακρύ ιστορικό θεωριών συνωμοσιών και ρητορικής μίσους. Από τις πιο γνωστές ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι το μακελειό στο Sandy Hook– στο οποίο σκοτώθηκαν 20 παιδιά και έξι ενήλικες- ήταν απάτη. Δικαστήριο διέταξε τον Τζόουνς να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με πάνω από 1 δισ. δολάρια, για τα ψέματά του σχετικά με την επίθεση.

*Με πληροφορίες από CNN