Η αρχική αναφορά της Πέμπτης (16/11) από την μη κερδοσκοπική ομάδα Media Matters for America αποκάλυψε ότι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ, X (πρώην Twitter), διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών- όπως η Apple- εμφανίζονταν δίπλα σε αντισημιτικό περιεχόμενο, όπως memes που παρουσίαζαν τον ναζισμό ως πνευματική αφύπνιση και αποσπάσματα του Αδόλφου Χίτλερ.

Ads

Μετά τη δημοσίευση, η IBM δήλωσε ότι θα σταμTwitterατήσει τη διαφήμιση στο X/Twitter. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι έχει «μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις». «Αναστείλαμε αμέσως κάθε διαφήμιση στο X, ενώ διερευνούμε αυτή την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση», ανέφερε η IBM στην ανακοίνωσή της.

Άλλες εταιρείες που εντοπίστηκαν στη σχετική λίστα του Media Matters – όπως η Coca-Cola, η Chipotle, η Best Buy, η Meta, η Oracle, η General Motors και η Xfinity δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Το αντισημιτικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει ενισχύσει το αντισημιτικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του τις τελευταίες ημέρες, απαντώντας σε έναν χρήστη του X που είπε ότι οι Εβραίοι υποστηρίζουν «ορδές μειονοτήτων» και προωθούν «μίσος κατά των λευκών».

Ads

Εκπρόσωπος της Lionsgate δήλωσε ότι η εταιρεία ανέστειλε τις διαφημίσεις στο X/Twitter το απόγευμα της Παρασκευής, λέγοντας ότι η απόφαση προκλήθηκε από «το tweet του Έλον». Η Lionsgate είναι εταιρεία διανομής ψυχαγωγίας και ταινιών.

Η λίστα των εταιρειών που εγκαταλείπουν την πλατφόρμα αυτή την εβδομάδα αποτελεί επίσης άλλη μια πρόκληση για τη διευθύνουσα σύμβουλο Λίντα Γιακαρίνο, η οποία αγωνίζεται να αναζωογονήσει τη διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας. Σε ένα μήνυμά της που αναρτήθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ότι «η άποψη της X ήταν πάντα πολύ σαφής ότι οι διακρίσεις από όλους πρέπει να σταματήσουν σε όλους τους τομείς»

Σε πολλαπλές αναρτήσεις στο X/Twitter, ο ίδιος ο Έλον Μασκ φάνηκε να απορρίπτει την κριτική για τα σχόλιά του συμφωνώντας με διάφορους υποστηρικτές που είχαν σπεύσει να τον υπερασπιστούν.

«Με κίνδυνο να δηλώσω το προφανές, όποιος υποστηρίζει τη γενοκτονία “οποιασδήποτε” ομάδας θα αποβληθεί από αυτή την πλατφόρμα», έγραψε.

Με αγωγή απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla

Μέσω ανάρτησης, ο Ίλον Μασκ προανήγγειλε ότι θα μηνύσει τον οργανισμό παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι οι διαφημίσεις τοποθετούνταν μαζί με αντισημιτικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Αναλυτικότερα, ο Ίλον Μασκ δήλωσε ότι θα καταθέσει «θερμοπυρηνική αγωγή» εναντίον της Media Matters και άλλων, αφού μεγάλες αμερικανικές εταιρείες διέκοψαν τις διαφημίσεις τους στο X (πρώην Twitter) λόγω ανησυχιών για τον αντισημιτισμό.

«Το κλάσμα του δευτερολέπτου που θα ανοίξει το δικαστήριο τη Δευτέρα, η X Corp θα καταθέσει θερμοπυρηνική αγωγή κατά της Media Matters και όλων όσοι συνέπραξαν σε αυτή την απατηλή επίθεση κατά της εταιρείας μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Αυτή την εβδομάδα η Media Matters for America δημοσίευσε μια ιστορία που διαστρεβλώνει εντελώς την πραγματική εμπειρία στο X, σε μια ακόμη προσπάθεια να υπονομεύσει την ελευθερία έκφρασης και να παραπλανήσει τους διαφημιστές», ανέφερε ο Μασκ.

«Πάνω απ’ όλα, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους, η Χ εργάζεται για την προστασία του δικαιώματος του κοινού στην ελευθερία της έκφρασης. Αλλά για να είναι ο λόγος πραγματικά ελεύθερος, πρέπει επίσης να έχουμε την ελευθερία να βλέπουμε ή να ακούμε πράγματα που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ενοχλητικά», πρόσθεσε.

*Με πληροφορίες από Washington Post