Έχασε τους νευραλγικούς δήμους της Κωνσταντινούπουλης και της Άγκυρας το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία στις δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για βαριά ήττα της διακυβέρνησης Ερντογάν, ενώ το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κερδίζει εκτός από τους δύο καίριους δήμους, και στις περιοχές της Προύσας, της Αττάλειας, της Σμύρνης και των Αδάνων.

Ads

Όσο είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων για το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, θεωρείται εξασφαλισμένη η νίκη του CHP σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα με τους Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς αντίστοιχα.

Με καταμετρημένο το 55,03% των ψήφων στον δήμο Κωνσταντινούπολης προηγείται ο τωρινός δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου με ποσοστό της τάξεως του 50,16%.

Ο Ιμάμογλου για δεύτερη φορά δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Ακολουθεί ο βασικός του αντίπαλος στις δημοτικές εκλογές, αποκομίζοντας ποσοστό της τάξεως του 41,13% ο Μουράτ Κουρούμ. Με ποσοστά γύρω από στο 2% ακολουθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων.

Ads
Υποστηρικτές του CHP πανηγυρίζουν (EPA/ERDEM SAHIN)

Στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, με καταμετρημένο το 35,06% των ψήφων επί του συνόλου, το προβάδισμα παίρνει με ποσοστό 58,43%, ο Μανσούρ Γιαβάς (CHP) έναντι του Τουργκούτ Αλτινόκ (AKP) με ποσοστό της τάξεως του 33,91%.

Στην Προύσα, με καταμετρημένο το 42% των ψήφων, ο Μουσταφά Μποσμπέι του CHP επίσης εμφανίζεται να κερδίζει με ποσοστό της τάξεως του 46,7% έναντι του αντιπάλου του Ακτάς από το ΑΚΡ που έρχεται δεύτερος με ποσοστό της τάξεως του 39,38%.

Στην Αττάλεια, κι εδώ ο υποψήφιος με το κόμμα CHP έρχεται πρώτος με ποσοστό της τάξεως του έχει 47,19% έναντι 41,34% του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, επί συνόλου 38,76% της καταμέτρησης των ψήφων στην περιοχή.

Στη Σμύρνη με καταμετρημένο το 55,83%, ο Τσεμίλ Τουντσάι του CHP φτάνει το 47,96%, έναντι 37,18% που αποκομίζει ο Χαμζά Μουντέν του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Στα Άδανα, ο υποψήφιος του CHP Ζεϊντάν Καραλαρ, στο 26% του συνόλου της καταμέτρησης ψήφων στην περιοχή, κερδίζει το 47,52% έναντι του δεύτερου υποψηφίου που φτάνει στο 37,82%.