Ολοκληρώθηκε επισήμως η εκλογική διαδικασία για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα 31/3 σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης που εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μετά τις 8 μ.μ.

Ads

Η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα, στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, καθώς και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Την εκλογική διαδικασία σημάδεψαν αλγεινά γεγονότα, με αιματηρά επεισόδια στην Προύσα και αλλά και το Ντιγιάρμπακιρ, καθώς τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και υπήρξαν και τραυματισμοί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ανέφερε σε δηλώσεις του: «Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας. Εύχομαι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Ads

Με το βλέμμα στην Κωνσταντινούπολη

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εκλογικά αποτελέσματα για την Κωνσταντινούπολη, καθώς αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατόρθωσε στις εκλογές του 2019 να κερδίσει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια.

Όπως είναι εύλογο, από τότε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έγινε στόχος ζωής να επανακτήσει το κόμμα του τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, από όπου και ο ίδιος ξεκίνησε τη δυναμική του πολιτική πορεία.

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, στις σημερινές δημοτικές εκλογές, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου και ήταν δήμαρχος πριν εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στην υποψηφιότητα Ιμάμογλου και στην πιθανότητα επανεκλογής του. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους, στις καθιερωμένες δηλώσεις.

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει και ο βασικός αντίπαλός του, Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος υποστήριξε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.