Οι ηγέτες της ΕΕ που συνήλθαν στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τη «σοβαρότατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».

Ads

Σε ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από πολύωρες συζητήσεις διάρκειας περίπου επτά ωρών, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 μελών της ΕΕ δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «επαναλαμβάνει τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «εκφράζει τη λύπη της για κάθε απώλεια ζωής αμάχων».

Οι «27» δήλωσαν ότι θα εργαστούν «για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο» και ζήτησαν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και «παύσεις» των εχθροπραξιών «για τις ανθρωπιστικές ανάγκες».

Σε μια παραχώρηση προς την Ισπανία, στο τελικό κείμενο προστέθηκε νέα διατύπωση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υποστηρίζει τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα».

Ads

Φωνάζοντας «κατάπαυση του πυρός» και «λευτεριά στην Παλαιστίνη», περίπου εκατό άτομα κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες διαμαρτύρονταν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ακριβώς τη στιγμή που οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη διατύπωση γύρω από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

EPA/OLIVIER HOSLET

Η συζήτηση των «27» επικεντρώθηκε στη διατύπωση ανθρωπιστικές «παύσεις» και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το Ισραήλ, εξέφρασε αντιρρήσεις στο να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Άλλωστε, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι είναι σημαντικό να «προωθηθεί» η ανθρωπιστική βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης – τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και θα το κάνει αυτό στο πλαίσιο των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων.

«Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος που το διέπουν πολύ ανθρωπιστικές αρχές. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ισραηλινός στρατός θα τηρεί το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σολτς.