Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου κορυφής για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση Ισραήλ-Χαμάς, εν μέσω διαίρεσης της ΕΕ για την εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Ads

«Είναι σημαντικό να έχουμε στον ορίζοντα μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής όπου θα μπορέσουμε να διοχετεύσουμε τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης με τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο Σάντσεθ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Σάντσεθ έχει εκφράσει ιδιαίτερα έντονα την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες της ΕΕ που απέφυγαν το αίτημα αυτό. Το Ισραήλ συνεχίζει τα αντίποινα για την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί.

«Ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, θα ήθελα να δω μια κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς σκοπούς», δήλωσε ο Σάντσεθ. «Αλλά αν δεν έχουμε αυτόν τον όρο, τουλάχιστον μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να διοχετευθεί όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται επειγόντως ο παλαιστινιακός πληθυσμός» τόνισε.

Ads

Η ανάγκη για μια «ανθρωπιστική παύση» είναι επιτακτική, πρόσθεσε ο Σάντσεθ, για να μπορέσει να ανοίξει ένας διάδρομος για την παράδοση όλης της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, καθώς και για να βοηθηθούν οι τοπικές ΜΚΟ να κάνουν τη δουλειά τους.

Μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε ανελέητες φονικές αεροπορικές επιδρομές με τουλάχιστον 7.000 νεκρούς μέσα σε 20 μέρες και έθεσε τη Λωρίδα της Γάζας υπό πλήρη πολιορκία, αποκόπτοντας τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

Ενώ ο Σάντσεθ δήλωσε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, επανέλαβε -όπως και άλλοι ηγέτες της ΕΕ- ότι η άμυνα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των ορίων του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου. Χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις εικόνες των δεινών στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την κατάσταση στην Παλαιστίνη, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι παιδιά», δήλωσε ο Σάντσεθ. «Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανθρωπιάς, ενσυναίσθησης με αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή την τρομερή κατάσταση» υπογράμμισε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσηλωθεί στη λύση δύο κρατών.

«Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ήδη το Ισραήλ και τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

*Με πληροφορίες από Politico