Κι ενώ εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας επί ενός τελικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, Μέρκελ και Σαρκοζί ήρθαν να υποβαθμίσουν χθες τις προσδοκίες για μια οριστική λύση εντός του Σαββατοκύριακου, μεταθέτοντας τη λήψη απόφασης για τα μέσα τς επόμενης εβδομάδας. Ο διεθνής Τύπος μιλά χαρακτηριστικά για ένα «χαμένο Σαββατοκύριακο», ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «καταστροφική» την καθυστέρηση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι επίκειται “κούρεμα” του ελληνικού χρέους μεγαλύτερο από το 21%

Ads

 
Το απόγευμα της Παρασκευής συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί τελικά η η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. – την Κυριακή και την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Γερμανία αποκλείει τη μόχλευση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF μέσω της ΕΚΤ. Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

 

Τη διεξαγωγή της 2ης Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι. Δευκρίνισε παράλληλα πως η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής παραμένει η ίδια.

Ads

 
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε την αντίθεσή του στην απόφαση Γερμανίας και Γαλλίας να μεταθέσουν για την Τετάρτη τις αποφάσεις σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η καθυστέρηση απέναντι στην κρίση χρέους δημιουργεί μια «καταστροφική» εικόνα της Ευρωζώνης προς τον έξω κόσμο, τόνισε, κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
 
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επισήμανε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται και από τις 17 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν είναι κατ’ ανάγκην μόνο η Γαλλία και η Γερμανία που έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα καταπολεμήσουν την κρίση.
Τηλεγράφημα του dpa από το Βερολίνο, με τίτλο «Η Μέρκελ υπαινίσσεται μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους», αναφέρει τα εξής:

Μέρκελ: μεγαλύτερο κούρεμα

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε σήμα στην Κ.Ο. της για μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους από αυτό που προγραμματιζόταν μέχρι τώρα. Πλησιάζουμε στο σημείο, όπου δεν αρκεί πλέον η βιωσιμότητα του χρέους με μείωση της τάξης του 21%, δήλωσε η Μέρκελ σήμερα στους βουλευτές των κομμάτων CDU / CSU, όπως ανέφεραν συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Η καγκελάριος υποστήριξε την αναβολή των αποφάσεων για τον μηχανισμό διάσωσης EFSF, λέγοντας ότι η ανάλυση σε βάθος προηγείται της βιασύνης και ότι αρκεί η λήψη αποφάσεων την ερχόμενη Τετάρτη. Επεσήμανε επίσης ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται λιγότερο στις διαφορές με τη Γαλλία και περισσότερο σε τεχνικά ζητήματα.

Χαμένο Σαββατοκύριακο
 
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τίτλο «Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα χαμένο Σαββατοκύριακο», αναφέρει πως οι Μέρκελ και Σαρκοζί υποβάθμισαν τις προσδοκίες για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, προειδοποιώντας ότι δεν θα καταλήξουν σε απόφαση μέχρι να πραγματοποιηθεί και νέα έκτακτη συνάντηση κορυφής την επόμενη βδομάδα. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης ακόμα προσπαθούν να βρουν συναινετικούς τρόπους διαχείρισης της κρίσης», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Αναλύοντας περαιτέρω ο αρθρογράφος αναφέρεται στα εμπόδια που υπάρχουν για κάθε ένα από τα βασικά μέρη ενός νέου σχεδίου: το ελληνικό χρέος, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την ενίσχυση του EFSF.

Όποια προσπάθεια να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα προσκρούει σε δύο εμπόδια, υπογραμμίζει ο συντάκτης. Το πρώτο είναι η αποφυγή μίας «σκληρής» χρεοκοπίας που θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός και επέκταση και σε άλλες χώρες. Το δεύτερο είναι η ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ για χρηματοδότηση της ρευστότητάς τους.

Όσον αφορά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, από τη μία πλευρά θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά από την άλλη κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει περισσότερο τους κρατικούς προϋπολογισμούς και θα ελαφρύνει τις υποχρεώσεις των τραπεζών. Τέλος, σχετικά με την ενίσχυση του EFSF, επισημαίνεται ότι επικρατεί σύγχυση καθώς η ΕΚΤ αρνείται να παράσχει δάνεια για την κεφαλαιακή ενδυνάμωσή του και υπάρχουν νομικά κωλύματα για τη μετατροπή του σε εγγυητή των απωλειών των κρατικών ομολόγων.

Τι κρύβεται πίσω από την έκθεση της τρόικας

Η Suddeutsche Zeitung, πάλι, σε άρθρο με τίτλο «Τι κρύβεται πίσω από την έκθεση της τρόικας», σχολιάζει πως η τρόικα εισηγείται να λάβει η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό την επόμενη δόση του δανείου. Εάν επιχειρούσαμε να συμπυκνώσουμε τις 100 σελίδες της Έκθεσης σε μία φράση, αυτή θα ήταν η εξής: «Η Αθήνα κατέβαλε προσπάθειες». Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πέτυχε ορισμένους στόχους, διαπιστώνεται η βούληση για βελτίωση. Αυτό αρκεί στην τρόικα προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για αποδέσμευση της επόμενης δόσης – και μάλιστα άμεσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βιασύνη αυτή έχει εξήγηση: Σημαντικό τμήμα της Έκθεσης δεν έχει κατατεθεί καθόλου. Πρόκειται για την ανάλυση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ήτοι τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του. Από τους αριθμούς αυτούς θα προκύψει τελικά το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το «κούρεμα» του χρέους, ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Τον περασμένο Ιούλιο θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας κατά 21% θα ήταν αρκετή, όμως οι σημερινές εκτιμήσεις κυμαίνονται σε επίπεδα άνω του διπλάσιου. Ένα τόσο δραστικό κούρεμα χρέους θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε άμεση ανάγκη για προσφυγή στον νέο EFSF.

«Στην τρόικα υπάρχουν προφανώς διαφωνίες. Το πόρισμα του ΔΝΤ είναι αρκετά πιο αυστηρό σε σχέση με αυτό της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Έτσι κυκλοφόρησε η φήμη ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει το 30% του μεριδίου που του αναλογεί. Πιθανόν αυτό να έγινε δίκην προειδοποίησης προς το ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Και προς άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως είναι η Ιταλία, της οποίας η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται και πολύ πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.