Παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή η έκθεση της Κομισιόν και του ΔΝΤ, για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ακόμη και με μεγαλύτερο haircut, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Εν τω μεταξύ, σε δεύτερη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Τετάρτη, παρέπεμψαν την οριστική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, Βερολίνο και Παρίσι. Την ίδια ώρα, ο Όλι Ρεν διαμηνύει ότι η Κομισιόν προτιμά ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενώ η Commerzbank, καλεί την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Ads

 
«Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ’ όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, εν όψει του Eurogroup σήμερα Παρασκευή και των δύο Συνόδων Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν η μία την Κυριακή και η άλλη το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, ο κ. Ρεν σημειώνει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

«Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί» πρόσθεσε. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε πάντως πως η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση το Νοέμβριο, όπως ήταν σχεδιασμένο, εφόσον η ελληνική Βουλή περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF), είπε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην πρόσβαση του στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και σημείωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίτερα ο μόνιμος ευρωμηχανισμός (ESM), δηλαδή από το 2012 αντί για τα μέσα του 2013 που είναι προγραμματισμένο. Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, εξετάζεται η συγχώνευση των δύο μηχανισμών από τα μέσα του 2012, ώστε η «δύναμη πυρός» να αυξηθεί στα 940 δισ. ευρώ (440 ο EFSF και 500 ο ESM).

Ads

Σήμερα, στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, ωστόσο, η τρόικα εισηγείται το συντομότερο δυνατόν την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Commerzbank: Να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα

Η εθελοντική συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή, εκτιμά ο επικεφαλής της Commerzbank τη δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, και καλεί την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών.
 
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία μείωση του χρέους της», δηλώνει ο Μάρτιν Μπλέσινγκ σε συνέντευξή του στη Bild, αλλά οι αποσβέσεις στο ενεργητικό των τραπεζών (που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα) δεν αρκούν», πρόσθεσε, «η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στον πολιτικό και τον ιδιωτικό τομέα δεν έλυσε το πρόβλημα».

«Κατά τη γνώμη μου, το πράγμα δεν θα δουλέψει σε εθελοντική βάση», δήλωσε ο Μπλέσινγκ, «αλλά μόνον αν η Ελλάδα κηρύξει η ίδια στάση πληρωμών». «Μια εθελοντική παραίτηση (των πιστωτών από την επιστροφή των χρημάτων τους) χωρίς κήρυξη πτώχευσης θα ήταν επιζήμια για την αξιοπιστία των ομολόγων άλλων χωρών» τόνισε.