Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο CNN Turk, υποστήριξε ότι γίνονται διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα για το καθεστώς, την κυριαρχία δηλαδή, κάποιων νησιών. 

Ads

«Εντάξει υπάρχουν κάποια νησιά για τα οποία δεν έχει καθοριστεί που ανήκει η κυριαρχία τους. Ούτε στη συνθήκη της Λωζάννης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1947 δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν. Εμείς δικαιολογημένα λέμε ότι ανήκουν σε μας εκείνοι λένε ότι ανήκουν σε κείνους», σημειώνει στις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και προσθέτει: «αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως στο Καρντάν (Ίμια)». 

Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο». 

Όλα αυτά έρχονται την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει τη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και δηλώνει πως εντός του έτους θα στείλει στην περιοχή το σεισμογραφικό Ορούτς Ρείς για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη. 

Ads

Επιπλέον προειδοποίησε ότι λόγω της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης». 

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αντιδρώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση». 

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, προσθέτει ότι «η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».