Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, υπό τη συμφωνία που έχει με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης, και παράλληλα ξεκινάει εντός του 2020 γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεταδίδει το Reuters.

Ads

Η ανακοίνωσή του μάλιστα έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου και στην οποία έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και αντιπρόσωποι από 11 χώρες, που επιχειρούν για να επιλύσουν την κρίση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

Μιλώντας στην Αγκυρα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα νότια της χώρας της, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Ads

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε χθες ότι ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σύμμαχο της Άγκυρας, απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Άγκυρα εντός του 2020 θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

«Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.