Η εισαγγελική αρχή της Ισπανίας ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς σε βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, Μπεγκόνα Γκόμεζ η οποία τον ώθησε να ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης, η οποία είχε ξεκινήσει μετά από καταγγελία της ΜΚΟ Manos Limpias, η οποία την Πέμπτη (25/4) φαίνεται να δήλωσε ότι ίσως οι κατηγορίες της βασίστηκαν σε fake news.

Ads

Σημειώνεται ότι η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού, κατηγορήθηκε από την ΜΚΟ Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) ότι διέπραξε το αδίκημα αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαφθοράς στις επιχειρήσεις και στις ιδιωτικές της συναλλαγές, καθώς όπως ανέφερε η καταγγελία φαίνεται να χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει δήθεν χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό που διηύθυνε.

Ωστόσο, η εισαγγελία δήλωσε ότι ασκεί έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου να εξετάσει την ιδιωτική μήνυση που υποβλήθηκε από τους ακτιβιστές εναντίον της Μπεγκόνα Γκόμεζ.

Τι αναφέρει η ΜΚΟ

Η ισπανική ομάδα με ακροδεξιούς «δεσμούς» κατά της δωροδοκίας που βρίσκεται πίσω από την καταγγελία, Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), δήλωσε ότι είχε βασίσει τη μήνυσή της σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.

Ads

Ο επικεφαλής της ομάδας, Μιγκέλ Μπερνάντ, ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook ότι απλώς συνέταξε και διαβίβασε τις αναφορές σε έναν δικαστή από «πολιτικό καθήκον» και αρνήθηκε ότι η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα.

Η επιστολή του Σάντσεθ μετά της κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) με επιστολή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ότι «σκέφτεται» την πιθανότητα να παραιτηθεί, μετά την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

«Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ» προκειμένου να αποφασίσει όπως αναφέρει, «εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή», γράφει ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα και μέχρι τότε θα διακόψει τις δραστηριότητές του.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κίνηση αυτή για αυτό που αποκάλεσε «πρωτοφανή συκοφαντία και παρενόχληση από τη δεξιά και την ακροδεξιά».

Στην επιστολή του, ο κ. Σάντσεθ αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς κατά της συζύγου του Μπεγκόνα Γκόμεζ.