Ισπανικό δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για το εάν η σύζυγος του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, Μπεγκόνα Γκόμεζ, διέπραξε το αδίκημα αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαφθοράς στις επιχειρήσεις και στις ιδιωτικές της συναλλαγές.

Ads

Το δικαστήριο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς η υπόθεση είναι προκαταρκτική, λέγοντας μόνο ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από την εκστρατεία κατά της διαφθοράς με τον τίτλο «Καθαρά Χέρια» της οποίας ο αρχηγός έχει δεσμούς με την ακροδεξιά.

Οι Manos Limpias είναι ένα συνδικάτο εγγεγραμμένο στην Ισπανία, το οποίο φέρεται να εκπροσωπεί υπαλλήλους των ισπανικών δημόσιων υπηρεσιών. Η ομάδα ιδρύθηκε στη Μαδρίτη το 1995 από τον Ισπανό δικηγόρο Miguel Bernad Remón, μια αξιοσημείωτη φυσιογνωμία της ισπανικής ακροδεξιάς, που μπήκε στην πολιτική ως προστατευόμενος του Blas Piñar, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γραμματέας του κόμματος Fuerza Nueva και του Εθνικού Μετώπου.

Υποστηρίζουν ότι η Γκόμεζ χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει δήθεν χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό που διηύθυνε.

Ads

Ο Σάντσεθ είπε στο Κογκρέσο μετά την επιβεβαίωση της είδησης, ότι είχε εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.

«Μια μέρα σαν τη σημερινή, και παρά τα νέα που έχω ακούσει, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη στη χώρα μου», είπε.

 


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε απόψε, με επιστολή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ότι «σκέφτεται» την πιθανότητα να παραιτηθεί, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

«Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ» προκειμένου να αποφασίσει όπως αναφέρει, «εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή», γράφει ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα και μέχρι τότε θα διακόψει τις δραστηριότητές του.