Ενόσω ο ισραηλινός στρατός δηλώνει με κάθε τρόπο ότι αναμένει το πολιτικό «πράσινο φως» για να προχωρήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κρατά στάση αναμονής, με ισραηλινούς αξιωματούχους να διαρρέουν πως το Τελ Αβίβ δεν έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο εξόδου για το πώς και πότε οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Ads

Βασικές παράμετροι είναι οι αμερικανικές προσδοκίες, ιδίως σε σχέση με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια απελευθέρωσης ορισμένων από τους ομήρους -γυναίκες, παιδιά και άτομα με ξένη υπηκοότητα- πριν από την ισραηλινή εισβολή, ο κίνδυνος να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι φόβοι του Νετανιάχου ότι μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τέλμα.

Από πλευράς Ισραήλ, «είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει δισταγμός – πρώτα απ’ όλα εξαιτίας των προειδοποιήσεων που έχουν δώσει οι ΗΠΑ σχετικά με τη δυσκολία του έργου που έχει μπροστά της η εισβολή στη Γάζα» εξηγεί ο Τζέρεμι Μπόουεν, δημοσιογράφος και επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων του BBC.

«Ένα παράδειγμα πολύ δύσκολης αστικής σύγκρουσης που έχουν επισημάνει είναι η επιχείρηση για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους από την ιρακινή πόλη της Μοσούλης το 2017. Ήμουν εκεί και είδα μια μεγάλη δύναμη Ιρακινών κομάντος, πολλοί από αυτούς πολύ καλά εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς, με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, της RAF και άλλων, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών ειδικών δυνάμεων. Η επιχείρησή τους έπρεπε να λειτουργήσει σπίτι, σπίτι. Χρειάστηκαν μήνες – και χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας» σημειώνει.

Ads

«Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος δισταγμού – η παρουσία ομήρων στη Γάζα είναι ένα πραγματικό ζήτημα τώρα για το Ισραήλ. Απελευθερώνοντας κάποιους ομήρους, η Χαμάς παίζει κάποια πολύ έξυπνα ψυχολογικά παιχνίδια, επειδή υπονοεί ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος να βγουν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους σώοι και αβλαβείς» προσθέτει.

«Για παράδειγμα, μία από τις κορυφαίες ισραηλινές εφημερίδες Haaretz – αν και συνήθως επικριτική απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση – δήλωσε χθες στο κύριο κύριο άρθρο της ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία στρατιωτική δράση όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα. Μίλησα όμως με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού στρατού, τον Εχούντ Μπάρακ. Είπε, κοιτάξτε, ίσως χρειαστεί να γίνουν δύσκολες επιλογές – δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χαμάς να ξεφύγει με αυτό. Βασικά έλεγε ότι οι Ισραηλινοί ίσως πρέπει να προχωρήσουν» σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπόουεν.

«Ο σημερινός ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τη σκληρή ρητορική του, είναι γνωστός για το ότι είναι πολύ διστακτικός, σε τέτοιου είδους δύσκολες αποφάσεις» καταλήγει στην ανάλυσή του ο έγκριτος δημοσιογράφος.