Θέσεις μάχης σε όλα τα κρίσιμα σημεία έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, κάτι που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο δεν αποκλείεται να δώσει και το πράσινο φως για χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ads

Άλλωστε, ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, με το βλέμμα και στη Χεζμπολάχ. Μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων βρίσκονται και 360.000 έφεδροι, άνδρες και γυναίκες.

Η κατάσταση πάντως στην περιοχή παραμένει τραγική, με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και τα καύσιμα να…αγνοούνται. Μάλιστα, πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Γάζα – 12 από τα 35 – και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών υγειονομικής περίθαλψης – 46 από τα 72 – έχουν κλείσει λόγω ζημιών από επιθέσεις ή έλλειψη καυσίμων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για «να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση» στη Γάζα, ενώ η ένταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ κλιμακώνεται.

Ads

Σχετικά με την γενικότερη κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε πως τα μόνο πιθανά αποτελέσματα είναι δύο: «μια διαρκής ειρήνη ή ένας παγκόσμιος πόλεμος», ενώ το Κατάρ καταδίκασε την «πολιτική συλλογικής τιμωρίας» στη Γάζα, επισημαίνοντας πως η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρηνικής λύσης.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ / Αρνείται να δώσει βίζα σε κορυφαίο αξιωματούχο του ΟΗΕ για να «δώσει ένα μάθημα» για τις δηλώσεις Γκουτέρες

 

Κατηγορίες κατά του Ιράν από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί το Ιράν ότι έδωσε εντολή για τις πρόσφατες επιθέσεις συμμαχικών του σιιτικών ενόπλων οργανώσεων στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ και δηλώνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στην περιοχή από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην καθημερινή του τηλεοπτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ιράν προσφέρει στην οργάνωση Χαμάς στην Γάζα πληροφορίες ασφαλείας και συμβάλλει στην ενίσχυση του αντιισραηλινού αισθήματος παγκοσμίως μέσω μίας online εκστρατεία μηνυμάτων.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή / Οι ασκήσεις ισορροπίας του Ιράν

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Εκατόν ένας Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η ένταση στη Δυτική Όχθη ήταν οξυμένη ήδη πριν το ξέσπασμα του πολέμου, με τακτικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων και αύξηση των επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων. Ο πόλεμος στη Γάζα ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ένταση.

Εξάλλου από τις 7 Οκτωβρίου ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ έχει σκοτωθεί στη διάρκεια επιχείρησης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη συνολικά πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας.

Τρεις από αυτούς στη Τζενίν, διευκρίνισε από την πλευρά του το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στον τομέα αυτό, μετά τη ρίψη «εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας εκρηκτικών μηχανισμών». Στην ανακοίνωση ο στρατός δεν αναφέρθηκε σε θύματα.

Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Καλκίλια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, και ένας ακόμη στην Καλάντια, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

 

Περίπου 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα διαμένουν σε 150 εγκαταστάσεις της UNRWA

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

«Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους — πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις», τόνισε η UNRWA.