Ντόμινο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για άρση των πατεντών στην παραγωγή εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Ads

Ήδη ξένοι ηγέτες έχουν ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής, ενώ φαρμακοβιομηχανίες καθώς και η Άγκελα Μέρκελ έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις, με την ΕΕ την ίδια στιγμή να δηλώνει «ανοιχτή στον διάλογο».

Υπενθυμίζεται πως ανακοινώνοντας την απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι ανέφερε πως «οι καιροί είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και απαιτούνται δραστικά μέτρα» προσθέτοντας παράλληλα με νόημα: «Οι περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα».

Θετικές προσεγγίσεις από Γαλλία-Ρωσία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αν και μέχρι στιγμής δήλωνε επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πλέον τάσσεται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ads

Διαβάστε επίσης:

► Το Πρώτο Θέμα αποδίδει την πρόταση για την άρση της πατέντας εμβολίων στον Μητσοτάκη!
► 
Τσίπρας για πρωτοβουλία Μπάιντεν: Ο Μητσοτάκης χλεύαζε την απελευθέρωση της πατέντας, ήρθε η ώρα η ζωή να μπει πάνω από τα κέρδη
► Άρση πατέντας στα εμβόλια: Από το «μπούρδες» στο «δική μας πρόταση» 
Πριν 8 ημέρες η ΝΔ καταψήφισε την άρση των πατεντών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
► Η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια
15 Ιανουαρίου Βουλή: Όταν ο Κ. Μητσοτάκης απαξίωνε την άρση της πατέντας εμβολίων [Βίντεο]

Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19
Πάρτι στο Twitter με τις πατέντες εμβολίων και την… «πρόταση Μητσοτάκη» 
► «Ανοικτές» Γαλλία και Γερμανία στην άρση της πατέντας των εμβολίων
► Σοφία Βούλτεψη: Όταν έλεγε ότι μόνο κορνίζα μπορεί να κάνει τις πατέντες η ΕΕ
► Όταν ο Νίκος Ρωμανός θεωρούσε «μπούρδες» την πρόταση για τις πατέντες των εμβολίων 
«Όχι» Μπουρλά στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια 
Άρση πατέντας εμβολίων: Αντιδρούν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες και… το ελληνικό Liberal
Αντίθετη η Μέρκελ στην άρση της πατέντας των εμβολίων

«Οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα έκανε τη δική του πρόταση για μεταφορά των δικαιωμάτων σε παρασκευαστές στην Αφρική. «Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», υπογράμμισε.

Παράλληλα, την στήριξη στην πρόταση για άρση των πατεντών εξέφρασε και η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε, μετά τη συνάντηση με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης ότι η χώρα «θα υποστηρίξει μία τέτοια προσέγγιση. Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικού κέρδους αλλά τέτοιες ενέργειες εγγυώνται την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Ανοιχτή σε διάλογο» η ΕΕ

Από τη μεριά της, η ΕΕ εξέφρασε δια μέσου της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιε διάθεση για έναρξη συζητήσεων σχετικά με την πρόταση Μπάιντεν «Προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή για να επιτύχουμε τον παγκόσμιο εμβολιασμό. Ταυτόχρονα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη αποτελεσματική και ρεαλιστική λύση. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, καλούμε όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν άμεσα τις εξαγωγές και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Βρετανία προωθεί ένα «μοντέλο δράσης» που εξυπηρετεί τις δύο πλευρές, δηλαδή τον διαμοιρασμό πληροφοριών και γνώσεων μεταξύ των βιομηχανιών και των κατασκευαστών, δίχως ωστόσο να υπάρχουν δηλώσεις περί αποδοχής της πρότασης Μπάιντεν.

Με σκεπτικισμό υποδέχθηκε την πρόταση Μπάιντεν και η κυβέρνηση της Ελβετίας, η οποία εκτιμά πώς απόφαση της Ουάσινγκτον  ήταν μια «σημαντική ανακοίνωση» η οποία όμως «αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα». «Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λύσεις που μελετώνται σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SECO, η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων.

Πλην της Ε.Ε, μηνύματα στήριξης στην πρόταση περί άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν έρθει από χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Ινδονησία, το Μαρόκο, η Κένυα, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Τα «μπρος-πίσω» της Γερμανίας και οι αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχανιών

Από την άλλη, η στάση της Γερμανίας εμφανίστηκε αρκετά «μπερδεμένη».

Κι αυτό γιατί αρχικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε πως το Βερολίνο είναι «ανοιχτό» σε μια συζήτηση για άρση της πατέντας των εμβολίων, όμως λίγο αργότερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αντίθετη.

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τις ενστάσεις της περί του εν λόγω σχεδίου, το οποίο «μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην παραγωγή των εμβολίων», όπως επισημαίνουν Γερμανοί αξιωματούχοι. Ως εκ τούτου, το σχέδιο της άρσης δεν προκρίνεται από τη γερμανική πλευρά.

Η γερμανική εταιρεία BioNTech η οποία συνεργάζεται με τη Pfizer, σημειώνει ότι η προστασία της πατέντας δεν εμποδίζει την παραγωγή ή την παροχή των δόσεων «Οι πατέντες δεν είναι περιοριστικός παράγοντας για την παραγωγή ή την προμήθεια του εμβολίου. Δεν θα αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή και την παροχή δόσεων εμβολίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Associated Press.

Παράλληλα, η BioNTech «έδειξε» εμμέσως και τη στάση των υπόλοιπων εταιρειών, τονίζοντας τη στενή συνεργασία της με περισσότερες από 15 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.

Tέλος, η Pfizer, μέσω δηλώσεων του Άλμπερτ Μπουρλά, τάχθηκε και εκείνη κατά της πρότασης, σημειώνοντας ότι: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται η παραγωγή με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις».