Μπορεί τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να εμφανίζουν την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων κατά του Covid-19, με αφορμή την σχετική πρόθεση των ΗΠΑ να διεκδικήσουν το εν λόγω ζήτημα, ως «πρόταση» Μητσοτάκη, ωστόσο, μόλις λίγους μήνες πριν, ο πρωθυπουργός απαξίωνε ευθαρσώς το αίτημα.

Ads

Ειδικότερα, στις 15 Ιανουαρίου, μιλώντας στην Βουλή και απαντώντας στην σχετική πρόταση που είχε κάνει λίγα 24ωρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας, όταν επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αναλάβει δηλαδή η  χώρα πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορούν να παράγονται μαζικότερα οι δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης σχολίαζε: «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο» και ότι «μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα».

Την χλεύη Μητσοτάκη υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του με αφορμή την πρωτοβουλία Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η “ελεύθερη αγορά” με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη.».

Ads

Διαβάστε επίσης: 
Το Πρώτο Θέμα αποδίδει την πρόταση για την άρση της πατέντας εμβολίων στον Μητσοτάκη!
Τσίπρας για πρωτοβουλία Μπάιντεν: Ο Μητσοτάκης χλεύαζε την απελευθέρωση της πατέντας, ήρθε η ώρα η ζωή να μπει πάνω από τα κέρδη
Πατέντες εμβολίων: Ο… αριστερός λαϊκιστής Τζο Μπάιντεν
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια
Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19
Πάρτι στο Twitter με τις πατέντες εμβολίων και την… «πρόταση Μητσοτάκη»